Публикация

Храни, които борят умората

Често се чувстваме уморени и едва държим очите си отворени по време на безкрайните служебни съвещания. Тогава се спасяваме с кафета, но има и други храни, които помагат срещу умората и сънливостта...


Ето 5 от тях:

Кисело мляко
Естествените захари в киселото мляко зареждат организма бързо с енергия, а неговите протеини я освобождават бавно и я поддържат по-дълго време. При настинка киселото мляко освежава и намалява отпадналостта. Пробиотичните бактерии в него са полезни за  храносмилателната система.

Овесени ядки
Чаша с овесени ядки с мляко или вода веднага ще ви зареди с енергия. Освен това комбинацията от въглехидрати и фибри в тях засища за по-дълго. Овесените ядки са богати на минерали, като магнезий и фосфор, които предотвратяват умората.

Вода или сок
Обезводняването е една от главните причини за появата на умора. Изпийте чаша хладка вода. Добавете малко лимон и захар, както и малко сол, за да възстановите изхвърлените от организма соли. Или изпийте една чаша сок от цитрусов плод. Витамините С, A и B1 ще ви освежат за известно време.

Ядки и семки
В една шепа ядки (като орехи, бадеми или стафиди) се съдържат много омега-3 мастни киселини. За да си доставите още повече от тези киселини, добавете и малко ленено и слънчогледово семе. Тези ненаситени мазнини изгарят бързо и зареждат с енергия.
 
Богати на желязо храни

Яжте богати на желязо храни, като спанак. Желязото е едно от главните хранителни вещества, които помагат срещу умората. Недостигът на желязо или анемията причиняват и умствена, и физическа умора. Приемът на желязо засилва кръвообращението и снабдява с кислород мозъка, от което енергията се засилва.
 

Коментари