Публикация

Витамин D е важен за здравето на бебето

Интервю с д-р Анета Попиванова, Клиника по неонатология, „Майчин дом”, за витамин D и ползите за бебетата.


Д-р Попиванова, защо когато се говори за значението на витамин D за здравето на бебето, акцентът се насочва и към периода на бременността и дори преди нея?
Да започнем с това, че витамин D се синтезира от кожата под въздействието на слънчевата светлина. Последните проучвания доказват, че функцията му е много по-широка, отколкото се подразбира от наименованието му. Говорим за D хормон, защото той влияе върху изключително много функции в тялото – в борбата срещу инфекциите, в защитата срещу някои злокачествени заболявания, подобрява работата на мозъчните клетки. Разбира се, играе и основна роля за натрупването на калций в костите.

Напоследък много, предимно американски, проучвания показват, че дори и при добро хранене през бременността поради недостатъчно излагане на слънчева светлина при значителен процент от бъдещите майки концентрацията на активния витамин D като цяло е недостатъчна. Изключително важно е този баланс да бъде поддържан в нормални граници, тъй като натрупването на витамин D у плода става в последния триместър на бременността.

Каква е обичайната препоръчвана доза?

За новородените и децата до една година е около 400 единици дневно – това са препоръките на СЗО, на Американската педиатрична асоциация. Има дискусия сред педиатрите за това, че и през първите 2-3 години, когато детският организъм е неукрепнал, е добре също да се дава витамин D през зимата. Все още такава препоръка няма, но се обсъжда широко в научната литература. Дозата трябва да бъде индивидуална, тя не е стандартна. Защото освен от начина на хранене тя се определя и от темпа на растеж. Ако детето расте бурно, наддава над горната граница на тегло и ръст или просто е по-едро – тогава дозата трябва да се коригира с оглед на неговите индивидуални особености. Това обаче не е ангажимент на майката, а на педиатъра, тъй като витамин D е медикамент.

Природата не се ли е погрижила за достатъчно витамин D в кърмата?

В кърмата има малко витамин D, недостатъчен да покрие нуждите на бебето до 6-месечна възраст, когато според препоръките то трябва да бъде изключително кърмено (да не получава нищо друго, включително вода). Затова от третата седмица на децата трябва да се дава всекидневно витамин D под формата на медикамент - еднократно през устата. Ако децата се хранят с мляко за кърмачета (новото име на адаптираните млека), то е обогатено с витамин D и приемът не е задължителен.

-brr-

В мултивитамините, специално предназначени за бременни и кърмачки, има добри количества витамин D, но те не могат да покрият дневните нужди. Добре е тялото да се излага в разумни дози и на слънчева светлина без протектори – около 30 мин до час на ден е достатъчно, за да се активизира синтезът на витамин D.

В рутинната практика на педиатрите изследва ли се витамин D в кръвта?
Прави се такова изследване, когато има съмнения за рахит. Вече в доста лаборатории се предлага по-модерният метод – да се установява директно концентрацията на активния метаболит на витамин D в кръвта. Това не се покрива от касата, но е начинът да се получи точна информация дали има недостиг.

Има ли значение дали бебето е лятно или зимно?
Без съмнение децата трябва да получават витамин D, като дозата е индивидуална. Ако темпът на растеж не е голям, ако детето е захранено, ако излиза редовно на слънце, понякога педиатрите преценяват, че през най-слънчевите месеци може да се намали дозата или да се мине на неежедневен прием.

Дотук говорихме за ангажимента на лекаря. Съветите ви към майките?

Първо - да не забравят да дават редовно витамин D. Освен това трябва да е сигурно, че бебето е получило определената доза капки, които са маслен разтвор. Най-добре е да се изцеди малко кърма в лъжичка, да се добавят капките и тя внимателно да се сложи в устата на бебето. В момента на пазара има достатъчно много добри препарати в опаковки, лесни за даване. След като се отвори флаконът, трябва да се държи на студено и на тъмно. Много важно е бременните и вече захранените деца да консумират достатъчно млечни продукти, да се набавя калций, за да има витамин D какво да вкарва в костите.


Коментари