Публикация

Хапче, което ще пази от слънцето

Ако обичате топлите слънчеви лъчи, но мразите да се поливате обилно с разни мазила, британски учени имат решение на проблема.


Те са разкрили една от тайните на морето – как коралите блокират опасните ултравиолетови лъчи. Откритието може да доведе до разработването на хапче, което да предпазва кожата от слънцето много по-ефективно от досегашните кремове и спрейове.

Една таблетка би могла да осигури седмици защита от вредното лъчение, както за кожата, така и за очите, което ще намали опасността от ракови заболявания, бързо състаряване на кожата, зрителни проблеми и т.н.

Има един недостатък обаче – любителите на слънчевия загар ще трябва да се задоволяват само с изкуствен тен, тъй като кожата няма да покафенява.

Учените са се вдъхновили за идеята си от проби, взети от Големия бариерен риф край Австралия. Известно е, че морските обитатели, които живеят в плитки води, могат да се предпазват от слънцето. Смята се, че те притежават защитен механизъм, който се активира от UV лъчите.

Необходими са обаче още изследвания, които да докажат ефикасността и безопасността на субстанцията, преди да започне да се произвежда като произвежда за масова употреба.

Коментари