Публикация

Още за дълголетието...

Богатият социален живот, физическата активност, удоволствието от професионалната кариера, щастливият брак и близките приятелства могат да допринесат много за удължаването на живота.


Обществото ни харчи състояния за странни диети и лекарства, но техният ефект върху дълголетието често е разочароващ, казва д-р Хауърд Фрийдмън. Стандартните медицински съвети често имат обратен резултат, като свръхтегло и силен стрес.
 
Вече ви представихме изследването и някои от съветите за дълъг и щастлив живот в първата част на статията. Ето ги и останалите:

НЕ БЪДЕТЕ ПРЕКАЛЕНО ВЕСЕЛИ
Изследването показва, че веселите и оптимистични деца e по-малко вероятно да доживеят до преклонна възраст в сравнение със сериозните и мрачни деца. Определящата връзка между  жизнерадостта и ранната смърт е също толкова значителна, колкото високото кръвно налягане и холестерол. Причината е, че щастливите хора понякога подценяват рисковете за здравето и не взимат необходимите мерки.
 
ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ СТРАХУВАТЕ ОТ НАЙ-ЛОШОТО

Поставете оценки на вариантите. Ако описанието не отговаря точно на характера ви, запишете 1 точка, ако отговаря точно – 5.  Запишете 3 точки за изреченията, които са частично верни за вас.

БЕЗПОКОИТЕ ЛИ СЕ?

Безпокоя се, че животът ще става все по-труден.

Когато се огледам наоколо, ми е много трудно да открия някакви възможности.

Нося нещастие – щом се намеся някъде, нещата се провалят.

Постоянно проигравам шансовете си и провалям възможностите си.

Страхувам се, че ще се случи най-лошото.

Когато объркам някои малки неща, всичко започва да се разпада.

Около 12 - средно; под 10 – сравнително слабо; 24 или повече – мислите апокалиптично.

Да се притеснявате е нормално, но избягвайте негативните мисли. Учените са установили, че мъжете, които мислят по този ужасяващ начин, са по-заплашени от смърт при катастрофа или нападение. Изглежда хората, които виждат в тежкия си проблем знак, че ги очакват безброй лоши неща, са по-склонни да поемат по рискови пътища. Когато в главата ви се появят такива мисли, си кажете „стоп” и си помислете нещо позитивно.

-brr-

ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ ЧЛЕНСТВОТО ВЪВ ФИТНЕСА
Доброто физическо състояние е важно за доброто здраве и дълголетието, но изследване показва, че хората, които взимат решение да започнат да тичат или да се запишат на гимнастика, не са непременно сред успешните и дълголетните. Най-дълго живеят хората с навици и социален живот, които ги принуждават да се движат и да не могат да се заседят на едно място. Дори и ако на по-късна възраст замените заседналия с по-активен начин на живот, ще удължите живота си.

НЕ СЕ ЖЕНЕТЕ ОТНОВО
Щастливият брак удължава живота и за съпруга и за съпругата, но това не е така при нехармоничните партньорства. Жените обаче се справят по-добре от мъжете след развод.

След развод мъжете страдат най-силно. Изследване е установило, че дори и да се оженят отново по-малко от една трета от тях живеят дълго. За разлика от мъжете разведените жени се справят, особено ако не се омъжат отново. Много от тях живеят почти толкова дълго, колкото и щастливо омъжените жени.

Изследване показва и, че за децата на разведени родители може да се очаква по-малка продължителност на живота – средно с 5 години по-малко.

НЕ ЗАМЕНЯЙТЕ СТРЕСИРАЩАТА СЛУЖБА С БЕЗГРИЖЕН ЖИВОТ

Изследване определя като лоши съветите „почивай си”, „избягвай стреса”, „не работи много”. Липсват доказателства, че ако си почиват, хората непременно ще станат по-здрави. Мъжете, които са били безгрижни, независими и неамбициозни в детството си и много неуспешни в кариерата си, са със значително по-висок риск от смърт в сравнение с мъжете, които работят много.

Усърдието и осъществяването силно увеличават шансовете за дълголетие, а хората с най-успешна кариера са най-малко заплашени да умрат млади. Най-успешните мъже живеят средно 5 години повече от неуспелите.
 

Коментари