Публикация

Над 3000 души са изследвани по време на лятната антиспин кампания на МЗ

3371 души са консултирани и изследвани за ХИВ по време на лятната кампания по Черноморието под надслов „Ваканция без риск”.


Тя се организира от МЗ и Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

При реализирането на инициативата помогнаха черноморските общини и неправителствените организации „Областен ромски съюз” (Бургас), „Доза обич” (Бургас), „Здравна грижа за всеки” (Добрич), „SOS–Семейства в риск” (Варна), „За по-добро психично здраве” (Варна).

Кампанията се проведе в 11 общини и курорти. Най-много хора са консултирани и тествани за ХИВ във Варна – 2347 души. Мобилните кабинети бяха разположени на възлови места  като търговски центрове, плажната ивица и Морската градина.

Още 820 жители и туристи бяха консултирани и тествани за ХИВ в Бургас, Царево, Приморско, Созопол, Поморие, Несебър и Слънчев бряг. В курортите Балчик, Албена и Кранево за СПИН се изследваха 204 души.

Преминалите консултации и бързи тестове за ХИВ са предимно млади хора между 18-40 години, тъй като са имали сексуални контакти без презерватив. Най-младият тестван е на 15 години във Варна, а най-възрастният – 86-годишна дама в Слънчев бряг. По време на кампанията са раздадени близо 8000 презервативи, 1300 овлажнители и близо 3600 здравно-образователни материали.

МЗ припомня, че всеки човек може да се изследва безплатно за ХИВ през цялата година. Това може да стане в някой от 19-те кабинета за анонимно и безплатно изследване (КАБКИС), които са разположени в цялата страна, както и в лабораториите на Регионалните здравни инспекции в 28-те областни града.

Повече информация може да получите на телефон  0700 130 40.
 



 

Коментари