Публикация

Българското пиво – богато на антиоксиданти

Над 90% от най-разпространените български бири съдържат важния антиоксидант глутатион. Резултатът е от ново изследване на Центъра по биология на храните (ЦБХ) и на Института по криобиология и хранителни технологии.


Глутатионът е малък белтък, наличен във всички живи организми. Той е основното сяросъдържащо съединение на клетките и заедно с витамин С е сред  ключовите антиоксиданти. При хората глутатионът неутрализира поетите от външната среда вредни вещества като пестициди, индустриални замърсители и бактериални отрови, участва в регулацията на клетъчните защитни механизми, на енергийния баланс, синтеза на белтъци и нуклеинови киселини и др. Има голямо значение за правилното функциониране на организма. Поради това една от основните функции на клетките е да поддържат неговото количество оптимално.

Хората набавят глутатион чрез синтез или чрез храната. В най-високи концентрации той се съдържа в плодовете и зеленчуците. Топлинната обработка на храните води до пълно му разрушаване и затова консумацията на сурови растителни продукти или на храни, получени в резултат на биологични процеси – основно ферментация от микроорганизми - са от съществено значение. Такива продукти са киселото мляко, сиренето, бирата, виното, бозата и някои тестени изделия.

Научната разработка на ЦБХ потвърди категорично, че в повечето български марки пиво се открива глутатион, като количеството на антиоксиданта достига 0.1 – 0.2 мг/л. В най-високи дози той е в „живото” пиво, локализиран основно в дрождите. (В сравнителен аспект бирата притежава по-малко глутатион от плодовете и зеленчуците, но повече от всички видове алкохолни напитки, включително от отлежалите червени и бели вина, обръща специално внимание д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните).  

Освен полезните свойства за човека глутатионът има важно значение и за самите качества на пивото. Той стабилизира напитката и редуцира нивата на окислителните процеси. По-високите концентрации на глутатион предпазват от изменения на вкусовите характеристики и цвета на бирата – неща, на които почитателите на незаменимото в летните горещини питие, с основание държат много.


Коментари