Публикация

10 съвета за 10 години по-малко

Спазването на здравословна диета с нетлъсти протеини и пълнозърнести храни съхранява мускулния тонус и предпазва от трупането на излишни килограми с напредването на възрастта, а приемането на богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци предпазва от появата на бръчки по кожата.


Ето 10 съвета, които ще отнемат 10 години от възрастта ви:

1. Наблягайте на пълнозърнестите храни
Според американско проучване, хората на средна възраст, които ядат бял хляб и други бели въглехидрати, имат 3 пъти по-широки талии от хората, които ядат пълнозърнести продукти.

2. Яжте повече риба
Рибата е богат източник на протеина лептин, който действа като контролиращ апетита хормон. Мазните риби, като сьомгата, съдържат много омега-3 мастни киселини, които борят бръчките на всяка възраст.

3. Осигурете си полезни бактерии
След 35-годишна възраст полезните бактерии в организма намаляват значително, което увеличана риска от забавено храносмилане и подуване. Това може да се избегне с всекидневно приемане на пробиотични напитки или кисело мляко.

4. Овлажнявайте вътрешно организма си
С възрастта кожата става по-суха и мастните жлези отделят по-малко количество естествени овлажнители. Кожата губи от еластичността си и започва да се набръчква. Приемането на храни, които съдържат полезни естествени масла, като авокадо, ядки, семки и зехтин, прави кожата по-мека и стегната.

5. Откажете се от бисквитите
Със всяко десетилетие след навършването на 30 години нуждата на организма от калории намалява с 1%. Трупането на калории обаче може да се избегне с ограничаване на приема на бисквити и хляб.

6. Внимавайте със закуските между основните хранения
Лакомствата между храненията съдържат много калории, от които се натрупват тлъстини по талията и бедрата, а именно те издават възрастта. Такива храни са сладолед, чипс, шоколадови сладкиши и газирани напитки. Позволявайте си да се почерпите с тях не повече от 2 пъти седмично, а най-добре ги заменете с плодове.

7. Намалете алкохола
Ограничете приема на алкохол до една чаша червено вино с обедното хранене през уикенда. Освен че в алкохола има много калории, той дехидратира кожата, което води до преждевременно състаряване.

8. Не пропускайте основните хранения
От този навик трябва да се откажете след 20-годишна възраст. Гладуването през 30-те и 40-те години води до трайно забавяне на метаболизма и проблеми с теглото. Никога не оставайте без храна повече от 3 часа.

9. Яжте храни, които са богати на антиоксиданти
Плодовете, зеленчуците и ядките съдържат силно подмладяващи химически вещества.

10. Намалете солта
Прекаляването със сол е вредно, защото тя предизвиква задържане на вода и подуване. С възрастта способността на организма да изхвърля излишните течности намалява. Внимавайте със скритите източници на сол. Често те се намират в колбасите, готовите супи и хляба.

 

Коментари