Публикация

Демонстрация на метод за отстраняване на разширени вени

Лекари от България и Румъния ще демонстрират нов метод за отстраняване на разширени вени с лазер.


Интервенцията, при която се вкарва лазерна фибра във вената, ще бъде извършена в МБАЛ "Света Каридад" в Пловдив, съобщи съдовият хирург д-р Георги Сакакушев.

По думите му  този метод е "златен стандарт" в САЩ, защото е нетравматичен и безболезнен. Според д-р Сакакушев предимствата на лазерната аблация са, че пациентите могат да се приберат вкъщи още в деня на манипулацията, а след два дни да са на работа.

За съжаление, НЗОК не поема високотехнологичните методи, допълни лекарят. Сега разширени вени се отстраняват със стандартни операции.
Според медицинската статистика разширени вени на долните крайници имат почти 50 на сто от жените и 20% ¬от мъжете.

При напредване на заболяването се появява напрежение, чувство на тежест и болка, а без лекарска намеса и възпалителни процеси. Болестта може да се разпростре върху дълбоката венозна система и да се появят много сериозни усложнения, коментира д-р Сакакушев.

Рисковите фактори за появата на разширени вени са многобройни, но има такива, които са безусловно на първо място. Наследствеността играе голяма роля. Продължителната работа "на крак" също е предпоставка и вкарва пациента в рисковата група. При дългото стоене или седене вените са подложени на значително натоварване. Приемът на хормонални контрацептиви е рисков фактор при жените.

Операцията в пловдивската клиника ще бъде извършена от румънския специалист д-р Стефан, който е един от първите, които внедряват практиката в Европа от 2004 година, а след днешната демонстрация   лазерното отстраняване на разширени вени ще се въведе като рутинно лечение и в МБАЛ "Света Каридад”.

Коментари