Публикация

Фитнес през бременността

Физическите упражнения влияят положително и при опитите за забременяване, и по време на бременността.


Ако не сте упражнявали спорт до този момент, започнете с по-леки упражнения, но ги изпълнявайте редовно. Преди това загрявайте, а ако почувствате недостиг на въздух или болка  - спрете.

Преди да започнете да изпълнявате някаква програма за раздвижване се консултирайте с лекаря си.

Физически упражнения не се правят при: преживян спонтанен аборт, при появата на кървене, при високо кръвно налягане, причинено от бременността, при астма.

Първото и второто тримесечие
През първите 3 месеца на бременността тялото все още си остава същото и промените в организма са съвсем малки. Поне в началото  много жени не усещат никаква разлика, рисковете за плода са малки и затова няма причина за спиране на физическите упражнения.

Те са много полезни за бременните – подобряват съня, помагат за по-лесно раждане и преодоляване на умората след това, доставят ендорфини и повишават тонуса. Подходящи упражнения през първото тримесечие са аеробиката, йогата, фитнеса. Спортните упражнения, които крият риск от наранявания, трябва да се избягват.

Например: ски спускане, езда, катерене по скали и групови спортове, като футбол и баскетбол.
 

С напредването на бременността допълнителните килограми и неравномерното им разпределение натоварват ставите и мускулите, особено на кръста и таза. Възможна е появата на проблеми с кръвообращението, които предизвикват крампи на краката и замаяност.

-brr-

Тогава трябва да се премине към по-ненатоварващи упражнения и такива, които не изискват спазване на равновесие. С нарастването на плода се измества центъра на тежеста. Понякога бременните страдат от недостиг на кислород и се налага намаляване на темпото и дори спиране на физическите упражнения.
 
След първите 3 месеца трябва да се избягват упражнения, при които се лежи по гръб, защото от тежестта на нарастналата матка може да се притиснат основни кръвоносни съдове и да се намали кръвообращението.

Затова се препоръчва коремните упражнения да се изпълняват в изправено положение, а упражненията на пода -  в легнало положение на една страна.

Прегряването по време на спорт е опасно. Поддържайте умерена температура на тялото.

Tретото тримесечие
Жените в добро общо състояние и чиято бременност до този момент е преминала нормално могат да изпълняват физически упражнения в разумни граници. За поддържането на тонус в този период са много полезни ходенето и танците. Няма обща рецепта за физическата дейност.

Някои бъдещи майки са физически активни до последния ден на бременността, а други се чувстват изтощени и предпочитат да си почиват повече. И в двата случая няма нищо лошо, стига това да е добре и за майката, и за бебето. Най-добър съвет ще ви даде лекарят, който следи бременността ви.

След средата на бременността избягвайте упражненията, които изискват да лежите по гръб, за да не стресирате излишно гръбначния стълб. Пийте много вода, за да не се обезводните и не се претоварвайте в горещи и влажни дни.

Винаги трябва да внимавате да не претоплите тялото си, носете свободни и удобни дрехи, и сутиени по мярка, които поддържат добре гърдите ви.
 

Коментари