Публикация

Витамин D е най-важен

Едва ли има съвременен човек, който да не е запознат с факта, че витамин D е особено важен за правилното развитие на децата, както и за здравето на зрелите и възрастните хора. Но малцина знаят точно какви вреди носи недостигът на този витамин в организма.


Учените са установили, че при липса на адекватно количество витамин D се наблюдават хронична умора, депресия, загуба на тегло, диабет, сърдечни заболявания, мозъчен инсулт, остеопороза.

Витамин D е известен като слънчев, защото се образува в тялото под влияние на лъчите. Но ако сте вегетарианец и особено веган, трябва да знаете, че храната ви може да не съдържа достатъчно витамин D, защото той присъства в най-големи количества в яйчения жълтък, рибата и рибеното масло, някои сирена и зърнени храни, говеждия черен дроб.

Витамин D е толкова важен заради неговата роля в усвояването на калция и фосфора от храната, регулирането на нормалната клетъчна диференциация, което пази организма от рак, подпомагането на инсулиновата секреция. Недостигът на този витамин при децата често води до рахит.

Причините за недостиг на витамин D могат да бъдат разнообразни.
Възможно е просто да не приемате достатъчно храни, които го съдържат, или да не се излагате адекватно на слънце. Освен това способността на бъбреците да превръщат този витамин в неговата активна форма намалява. Наднорменото тегло също пречи, защото мастните клетки абсорбират витамин D, вместо той да върши работата си в тялото.

Витамин D е много важен независимо от възрастта и пола, но има някои особености при жените. Предполага се, че той има сериозна роля в превенцията на някои форми на рак, например на гърдата, на пикочния мехур, на яйчниците и на дебелото черво. Недостигът на витамина се свързва и с промените на настроението и самочувствието на жените в периода преди редовния цикъл. А при бременните жени един от ключовите фактори за правилното развитие на плода е адекватното ниво на витамин D.

При децата дефицитът на този витамин също има своите особености. Той може да доведе до нисък калций, мускулни крампи при бебетата, затруднения в дишането, чупливи кости. Ако забележите, че детето ви се развива твърде бавно и не нараства забележимо или зъбите му не пробиват навреме, това може да се дължи на недостиг на витамин D.

Известни са и някои по-драстични случаи на дефицит на витамина при децата, които са протекли със сърдечни проблеми заради слабост на сърдечния мускул, което пряко застрашава живота. За радост тези случаи са редки, но помнете, че детето ви трябва да приема редовно правилната доза витамин D, нужна за нормалното му развитие.

Коментари