Публикация

Проверяват аптекари за фалшиви дипломи

От есента Регионалният фармацевтичен съюз в Плевен, съвместно с Българския фармацевтичен съюз, започват проверка за фалшиви дипломи на магистър фармацевти, съобщи, маг. фармацевт Светла Елмаян, председател на Регионалната съсловна организация.


Тя поясни, че ако бъде открита такава диплома, то тя ще се предостави  на прокуратурата, за да се задейства наказателно производство.  

Здравното министерство също проверява фармацевтите за фалшиви дипломи, но когато се издава разрешение за откриване на нова аптека. Това е предвидено в промените на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Новите текстове се налагат, след като фармацевти изразиха опасения, че промените ще са причина аптекари - ментета да започнат да отварят свои магазини за „илачи”.

Според тях това става възможно с приетите промени в Закона за лекарствата, според които всеки да може да открива до четири аптеки. Преди време от Българския фармацевтичен съюз алармираха, че за последната една година са засечени 8 опита да се открие аптека с диплома за магистър-фармацевт.

С промените в закона се предлага да се прехвърли издаването на разрешение за дрогерия от ИАЛ към РЗИ, а на аптека от МЗ към ИАЛ. Затяга се и контролът над тази дейност. При издаването на разрешение за аптека ще се проверява дали дипломата на фармацевта и удостоверението за членство в БФС са истински. 

Коментари