Публикация

Рисковите бременности се увеличават

Броят на рисковите новородени, както и на родилките с тежка бременност, които обикновено раждат увредени деца, непрекъснато се увеличава.


Това коментира шефът на АГ болница във Варна д-р Радослав Минков. От началото на тази година в лечебното заведение от други родилни клиники са доведени 27 кърмачета с риск за живота. Три от тях са починали, но останалите са спасени.

„Нарастващият брой на патологични бременности поставя на изпитание екипите от неонатология, защото интензивното отделение се нуждае от още специализирана апаратура. За съжаление няма кой да осигури финансовите средства за закупуването й. Засега ръка е подала за пореден път холандската фондация SMHO, която достави през тази година три кувьоза за недоносени“, коментира д-р Минков.

След бума на новородени през 2009 г. в болницата се поддържа постоянно ниво на родените в последните две години. С цялата си дейност ръководството си е поставило за цел да поддържа около 2500 бебета годишно, като по-високата цел е да се достигнат 3000, което не е било постигнато в здравното заведение повече от 20 г.

До 31 август в АГ-то са родени 1560 бебета, от които 36 близнаци и 2 тризнаци. Недоносените деца са 233, от които най-малкото спасено в интензивното отделение на неонатологията кърмаче е тежало само 550 грама. Отново момичетата са повече – 832, спрямо 728 момченца.

Най-младата родилка е била на 13 години, а най-възрастната на 47 години, съобщи още управителят на болницата.

Коментари