Публикация

Интернет търсачката, която промени света

Всеки е чувал тази странна дума – гугъл (google). Идеята за нея е термин - число за единица и сто нули след нея (googol), но случайна говорна грешка се харесала на създателите й.


Днес това е една от най-употребяваните думи и тълкуването й в прочутия Оксфордски речник е „използване на търсачката на Google за намиране на информация в интернет”.

Компанията Google е създадена от студентите в Станфордския университет Лари Пейдж и Сергей Брин. Те измислили лесното търсене на страници в мрежата с написването на ключова дума.

Септември е важен месец за гугъл. Домейнът google.com е регистриран на 15 септември 1997 г., година по-късно, на четвърти, компанията се регистрира, и три дни след това офисът отваря врати в един гараж в Санта Маргарита.

Успешният алгоритъм след десетилетие превръща гаража в огромна бизнес империя с хиляди служители и сървъри в цял свят.

Google дигитализира и публикува он лайн каталог от книги, намира и всякакви снимки и картинки в мрежата. Има и карти, издирва всякакви пътища и ви показва как да стигнете от точка А до В. Дори предлага виртуална разходка навсякъде по света и възможност да разгледате прочути музеи, както си седите пред компютъра.

Вече всяка информация е на един google разстояние.
Улеснението е безспорно, тъй като ни спестява много време и пари. Търсим апартаменти, коли, екскурзии, прахосмукачки, та дори и хора... чрез интернет... Лесно намираме това, което ни интересува, без да ставаме от стола.

Музика, филми, игри...Често не се и опитваме да запомним адресите им, защото гугъл ги знае.

-brr-

Дори се и самолекуваме, пишейки симптомите в търсачката. Излиза всякаква информация, а доктор интернет може да постави няколко диагнози. Дано не се зачетем в най-тежката... Гугъл може и да знае всичко, но човек не е холограма... все още... Форумите са безброй - за мами, тийнейджъри, специалисти, автотенекеджии, туристи, фитнес маниаци... Всеки дава съвети и нищо не иска в замяна.  

В телевизионна игра за забогатяване жокерът „Обади се на приятел” вече е „Питай гугъл”. Но често и на търсачката не й стигат секундите, а колко е приятно да чуеш човек, който знае, без да блъска скоростно по клавишите...

Мишката още не е изяла книжката, но може би след поколения...
Ще разгледаме Версай, но дали ще имаме същите емоции, пък и чувството, че сме били там...
Доколко обаче новите технологии ни спестяват не само време и пари, но и мозъчни клетки, е въпрос все още без отговор. Бъдещето ще покаже дали не е по-добре да понапънеш малко сивото си вещество или просто трябва да напишеш думичката в търсачката.

Дали подобни улеснения не правят мозъка ни пихтия във виртуална печка или просто ни разтоварват от толкова много ненужна информация в този супер бърз свят?! И дали след като всичко е толкова лесно за намиране, затова и изобщо не се стремим да го запомним?!
Не се знае, но ще питам гугъл какво ще стане догодина... Е, отговорите му са над два милиона. Я по-добре да го попитам какво да сготвя днес....

ТЕСТ:
1.    Не си спомняте заглавието на някоя книга?
а/ питате приятел
б/ отивате на „Славейков”
в/ питате гугъл

2.    Търсите любима песен:
а/ отивате в музикален магазин
б/ ровите в колекцията дискове
в/ питате гугъл.

3.    Чудите се как да стигнете до някъде
а/ купувате си пътна карта
б/ разпитвате познати
в/ питате гугъл

Почти е невъзможно да нямате поне един отговор „в”. Ако за нищо не питате гугъл, може би живеете сам в землянка без ток.

Коментари