Публикация

УМБАЛ „Свети Георги” пуска предсрочно втория си линеен ускорител

Университетска болница „Свети Георги” пуска предсрочно в експлоатация втория си свръхмодерен мултимодален линеен ускорител. Апаратът е монтиран в Клиниката по лъчева терапия в База 1, съобщиха от лечебното заведение.


Закупуването на модерния линеен ускорител стана възможно със специално решение на Министерски съвет и отпуснатата целева субсидия от Министерството на здравеопазването в размер на 1 728 000 лв.

Държавното финансиране е от решаващо значение, защото се равнява на 45% от стойността на апарата – 3 852 000 лв., потвърди изпълнителният директор на болницата доц. д-р Карен Джамбазов. Останалите 2 124 000 лв. са от реализирани собствени средства на лечебното заведение. Допълнително УМБАЛ „Свети Георги” е извършила строително-ремонтни дейности и преустройство на помещението на стойност 280 хил. лева.

В края на август апаратът бе лицензиран от Агенцията за ядрено регулиране. С въвеждането му в експлоатация Пловдив ще се превърне в единствения град в България с два ускорителя на електрони. Това ще позволи на Университетската болница „Свети Георги” да лекува по 140 онкоболни на ден, което е близо два пъти повече от досегашния стандартен работен капацитет, обясни изпълнителният директор на болницата доц. д-р Джамбазов. Той уточни, че изготвената програма за лъчезащита е за 7-часово натоварване на апаратите в петте работни дни на седмицата.

До момента в Клиниката по лъчева терапия работеше само един линеен ускорител от същия клас, като сега вече ще се извършва и 3D-анатомотопографско планиране на всички пациенти.

-brr-

Инсталирането на два подобни апарата от висок клас на едно място не само помага за комплексното лечение на раковоболните, но и ни доближава до добрите практики в ЕС, където онкологичните центрове разполагат едновременно с няколко линейни ускорителя, подчерта началникът на Клиниката по лъчева терапия проф. д-р Мариана Янева. Едно от основните предимства на новия линеен ускорител е наличието на т. нар. многолистов колиматор, който осигурява максимална защита на здравите тъкани и на критичните органи, добави тя.

Апаратът е с оптимален туморен контрол, като мултимодалността му осигурява 6 работни енергии – 5 електронни и една фотонна. Изборът на енергия е в пряка зависимост с дълбочината на тумора и стремежът е да се предпазят съседни незасегнати органи, обясниха от Клиниката по лъчева терапия.

Като изключителна придобивка на болницата проф. Янева определи и устройството за електронно портално изобразяване (EPID), с което ще се получават виртуална верификация по време на облъчване и оптимизация на процедурата.

Съвместимостта на системите и взаимозаменяемостта на двата ускорителя за някои основни номинални енергии гарантира, че при повреда на единия апарат лечението на пациентите ще продължи с другия, без да се прекъсва терапията, смятат в Университетската болница в Пловдив.

Коментари