Публикация

Стартира дългосрочно изследване на детското затлъстяване у нас

Изследване за детското затлъстяване започва в цялата страна, което ще обхване 10 000 подрастващи от различни градове.


Проектът е пилотен като ще се започне от община Триадица в столицата, Монтана и Панагюрище, и в продължение на 5 години ще обхване и останалите градове в страната.

Това съобщи видният диетолог, член на Европейската академия на науките по хранене и национален координатор на българския диетологичен проект „Диогенес” проф. Светослав Ханджиев по време на Втория международен конгрес на Югоизточноеивропейския медицински форум в Несебър.

Целта на програмата е да се създаде система за превенция на наднорменото тегло при децата, която ще променя навиците още в ранна детска възраст. Първата група, включена в изследването, е от 6 до 13 години, а втората – от 14 до 19.

България е на 6-то място в Европа по излишни килограми при децата, оповести проф. Ханджиев.  Нареждаме се след Гърция, Крит, Италия, Ирландия и Англия.

200 000 са дебелите подрастващи у нас, 65 000 вече са развили затлъстяване.  30 процента от първокласниците са с наднормено тегло и близо 16% със затлъстяване. За последните 10 години се наблюдава 7,3 на сто увеличение на броя деца в първи клас с наднормено тегло и този брой нараства всяка година.

Проучване на ученици в София демонстрира основните рискови фактори за възникване на наднормено тегло и затлъстяване - генетична предиспозиция, нерационален хранителен режим с предпочитания към нездравословни продукти, намалена консумация на зеленчуци и плодове и хиподинамия.

„Проблемът е изключително сериозен, тъй като води след себе си сърдечно-съдови заболявания, диабет и мускулно-скелетни смущения. Тревожен е фактът, че веднъж засегнати от проблема, децата трудно губят тегло чрез диети и физическо натоварване, обясни проф. Ханджиев.

Затова е изключително важно да не се допуска надебеляване в ранното детство. По думите му е много важно бъдещите майки да знаят, че ако не искат да имат дебело дете, трябва да не допускат теглото им да се увеличи с повече от 16 килограма по време на бременността.

Причината е, че броят на мастните клетки се формира по време на вътреутробното развитие и затова при по-малките, затлъстяването се лекува трудно. В пубертета проблемът се решава малко по-лесно, обясни Ханджиев. Той допълни, че хранителната култура се оформя още в дома и е важно родителите да дават на децата си домашно приготвена храна, с която те да свикват, а не да ги привикват към сладки, солени и вредни готови закуски.

Коментари