Публикация

Недостиг на специалисти в Плевен и областта

166 лекари специалисти не достигат за лечебните заведения в плевенска област, показва справка на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ - Плевен.


Тя е изготвена във връзка с нуждите в региона от различни видове специалисти, както и с цел планиране на специализациите. Справката е изпратена в Министерство на здравеопазването. 

В областта липсват 166 специалисти, а най-остра нужда има от 14 анестезиолози и реаниматори, от 10 хирурзи, както и от 5 специалисти по спешна медицина. В  региона необходимост има и от детски специалисти. Сред тях са детски онкохематолог, специалист по нефрология и хемодиализа, кардиолог, ендокринолог, пулмолог, невролог, както и гастроентеролог.

За коментар потърсихме д-р Венцислав Грозев, председател на Районната лекарска колегия в Плевен. Той заяви, че още преди 5-6 години  БЛС е алармирал за този проблем.

Според нето е добре държавата да помисли за това. „Няколко правителства поред не правеха нищо и не осъзнаха проблема, който грози страната ни. Нещата трябва да се променят, за да остават младите хора тук, за да са мотивирани да специализират, но и в последствие да се реализират като лекари  в България”, заяви д-р Грозев.  

Това, което отказва младите лекари да останат у нас, са и неадекватното заплащане, както и фактът, че те няма как да се обучават на съвременна апаратура, която често липсва в болниците, смята той.  

„Държавата сериозно трябва да помисли по този въпрос, защото ако сега в плевенска област липсват 166 специалисти, след няколко години, когато потенциалът, който сега работи в региона, се пенсионира, нещата ще стана още по-зле. Тази цифра ще нарасне двойно или тройно”, категоричен бе д-р Грозев.

Той изтъкна и факта, че дори сега и в Университетската болница има необходимост от млади кадри, като това осезаемо се чувства в клиниката по анестезиология, както и в хирургията.

Според него младите лекари не са привлечени да избират и да специализират в области, като анестезиология и реанимация, хирургия, патоанатомия и др, защото те се тежки професии, които не са с адекватно заплащане.
 

Коментари