Публикация

Безплатен скрининг за рак

Безплатна профилактика на рака и мониториране на онкоболните от Варна и региона ще стартира тази есен по инициатива на Сдружение на жените с онкологични заболявания.


Това е възможно след 3-годишни усилия за набиране на средства за портативен ехограф, който вече е факт. В продължение на години дамите от организацията инициираха различни благотворителни прояви и лев по лев успяха да съберат 35 000 лева.

С тях беше закупен ехограф от най-ново поколение, който успява да „улови“ образувания под милиметър. Срещу още 2000 лева, дарени от община Варна, пък бе закупена специална стойка за апарата. Безплатните прегледи в региона ще бъдат правени от лекари-специалисти, които изявят желание да обслужват хората, които нямат възможност да се прегледат във Варна, съобщи председателката на организацията Яна Георгиева. Какъв ще е графикът и как точно ще бъдат организирани обиколките в малките населени места обаче тепърва ще се доуточнява.

Добрата вест за покупката и край на благотворителната кампания жените с онкологични заболявания обявиха по повод осмата годишнина от създаването на Дом на онкоболните във Варна. На празника си те не пропуснаха да почетат паметта на покойния управител на онкодиспансера д-р Господин Игнатов с едноминутно мълчание.

Коментари