Публикация

Във Варна се борят за живота на новородено с тегло 480 грама

Момченце с тегло едва 480 грама спасяват специалистите в интензивното неонатологично отделение на варненската АГ болница.


Бебето, което е родено преди десет дни в 20-та гестационна седмица, е докарано по спешност от Търговище, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Радослав Минков.

В момента в отделението са настанени 16 критични бебета при капацитет 10 легла. Ето защо усилията на д-р Минков са в посока разширяване на интензивното с поне още пет легла, както и оборудването му с достатъчно апаратура.

Най-належащи са респираторите, от които се нуждаят недоносените. В момента на командно дишане са четири бебета, от които едно е с тегло 580 гр., а друго – 750 гр. Един от така необходимите респиратори специалистите се надяват да получат до края на годината, а цената от 30 000 лева ще бъде платена от община Варна.

За да се чувстват и родилките добре, официално бяха открити новите 10 стаи на петия етаж след основен ремонт, предназначени за майките и новородените. Реновирането на етажа се случи единствено с усилията на болничното ръководство.

Стаите са с по едно и две легла, като на всеки две от тях има санитарен възел. За съжаление отделените средства не са стигнали за подмяната на леглата, като само едно от тях струва около 1000 лева.

С това обаче ремонтите не свършват дотук. На есен започва обновяването на реанимационно-оперативния блок на втория етаж, за което отново са заделени собствени средства на болницата. Дограмата на етажа е в окаяно състояние и не е сменяна от основаването на болницата през 1974 г.

Въпреки че болницата вече две години работи в условията на криза, от началото на 2011-та ръководството е успяло да увеличи заплатите на персонала с 10%, но въпреки това те пак са най-ниските на фона на останалите здравни заведения във Варна.

Коментари