Публикация

Инконтиненцията – проблем с решение

Под уринарна инконтиненция се разбира невъзможност за контрол върху уринирането, при което неволно се изпуска урина. Това засяга хора от всички възрастови групи и пол, но жените са два пъти по-застрашени от мъжете.


Инконтиненцията не е нормално физиологично състояние, свързано с остаряване, а патология, която трябва да се лекува.

Познати са четири вида инконтиненция:

- Стрес инконтиненция: това е инконтиненция, която се проявява по време на кашляне, кихане, смях, вдигане на тежки предмети или осъществяване на други движения, които оказват натиск, или стрес върху пикочния мехур. Това е в резултат от слабост на тазовата мускулатура или фасциите. Слабостта може да възникне поради тежка бременност и раждане или поради по-ниски нива на хормона естроген по време на месечния цикъл или след менопаузата, оперативни намеси, а при мъжете - след оперативно премахване на простатата.

- Свръхактивен пикочен мехур: това е инконтиненция след чувство за внезапно желание за уриниране с невъзможност да се контролира пикочният мехур, като по време на сън, пиене на вода или слушане на течаща вода. Свързва се с нарушена инервация на мускулатурата на пикочния мехур и с редица заболявания като болест на Паркинсон, Алцхаймер, инсулт, множествена склероза, както и засягане на нервите вследствие операции, манипулации или травми.

- Преливна инконтиненция: проявява се, когато пикочният мехур е непрекъснато пълен и се достига до точката, когато прелива и се изпуска урина. Това състояние може да възникне, когато пикочният канал е блокиран поради причини като например камъни в бъбреците и пикочния мехур, тумори или уголемяване на простатата. Той може да бъде в резултат от мускулна слабост на пикочния мехур, миома при жените, диабетна полиневропатия или други заболявания.

- Функционална инконтиненция:
появява се в резултат на физически увреждания, трудна подвижност, нарушено зрение, деменция, тежки форми на депресия, непозволяващи на пациента да осъзнае необходимостта да отиде до тоалетната.

- Смесен тип – едновременно невъзможност за задръжка на урина и фецес (фецес инконтиненция).

-brr-

Съществува нехирургическа, неагресивна терапия за лечение на пикочна и фецес инконтиненция, такава след радикална простатектомия, болки в таза, невъзможност за еректиране и други сексуални нарушения, хемороиди, възстановяване вагиналния тонус и други. Тя упражнява всички мускули от таза, за да възвърне силата и издръжливостта, възстановява контрола върху пикочния мехур.

Терапията е напълно безболезнена. До пациента не се докосва нищо друго освен стола. Той чувства лека вибрация или потупване, докато седи, и дори може да усети съкращаването на тазовите си мускули.

Лечебната сесия отнема около 20 минути и обикновено се провежда всеки ден или през ден в кабинета на лекаря. Обикновено има подобрение след 6-8 сесии, но оптималният резултат ще бъде постигнат едва след 20 сесии.

За някои от пациентите това лечение ще излекува напълно инконтиненцията. За други може да е необходимо да повтарят лечението, за да поддържат контрол над мускулите.
Терапията е базирана на революционна технология, наречена Extracorporeal Magnetic Innervation ExMITM.

Тя произвежда силно фокусирано пулсиращо магнитно поле. Пациентът сяда напълно облечен в удобен стол, позволявайки на терапевтичните полета лесно да бъдат насочени към мускулите на таза. Тези мускули се свиват и отпускат с всеки пулс от 1 до 50 пъти в секунда. По този начин мускулите могат да бъдат професионално тренирани и развити.

Проникването на магнитните полета в таза достига до 8 см. Пулсиращите магнитни полета образуват кратък деполяризиращ потенциал, иницииращ нервни импулси.

-brr-

Бременността и раждането поставят организма на жената пред сериозни предизвикателства: наднормено тегло, повишено налягане в малкия таз, неспецифична компресия на коремните органи, хормонален дисбаланс, промяна в позицията на тялото, отпускане на тазовата мускулатура и съединително-тъканните връзки, поддържащи тазовите органи, и други.

Всичко това при голям брой жени може да бъде предпоставка за бъдещи сериозни проблеми, като смъкване на гениталиите, пелвикална болка, инконтиненция, намален вагинален тонус, оргазъм и други сексуални нарушения.

Рехабилитационната терапия работи на същия принцип както терапията при инконтиненция, т.е. индуцира множество деполяризиращи импулси в дълбочина на таза, с което предизвиква мускулни контракции. Силно фокусираното магнитно поле прониква от 7 до 10 см в дълбочина на таза. Пациентката е в седящо положение, не изпитва болка или дискомфорт, а единствено усеща контракциите на тазовата си мускулатура.

Тази терапия е сравнима с ефектите от една пълноценна професионална тренировка. Още с първите сеанси се усеща чувство на стягане на мускулатурата и дори лека преходна умора. В рамките на терапията пациентките усещат постепенно укрепване на мускулатурата и пълен контрол. За пълен терапевтичен цикъл са необходими 10 процедури, провеждани по индивидуална схема.

Важно!
- Възстановяване на тазовата мускулатура след раждане е желателно да започне възможно най-рано след раждането, но не по-рано от 1 месец. Изключение правят случаи след тежък или усложнен родилен процес, за което е необходим по-продължителен възстановителен процес, т.е. терапията може да започне след 2 или 3 месеца.

- Терапия за регулиране на вагиналния тонус, оргазъм и други сексуални нарушения може да се проведе винаги освен в периодите на месечния цикъл.

Коментари