Публикация

Уникална операция на тумор при 16-годишно момиче

Уникална операция извършиха специалистите от Клиниката по гинекология в МБАЛ „Св. Анна“-Варна. Тяхна пациентка се оказа 16-годишно момиче от Силистренско, което развило рядък за тази възраст тумор.


Първоначално девойката е приета в детската хирургия на варненската болница, а след това е преместена в гинекологичната клиника. Туморът, който установили хирурзите, бил солиден – с диаметър 40 сантиметра, изхождащ от десния яйчник, неподвижен, засегнал малкия таз и причинил сраствания на част от органите.

„Успяхме да извадим целия тумор, но без да бъдат увредени детеродните органи. Всичко е съхранено, което рядко се случва при този тип заболяване, което се среща след 25-годишна възраст“, коментира началникът на клиниката доц. Явор Корновски.

Той посочи, че прогнозите за изхода от заболяването са отлични и по отношение на борбата с карцинома, и по отношение бъдещите деца на младото момиче. Затова е отговорна не само уникалната операция, която е продължила два часа с минимална кръвозагуба, но и фактът, че туморът е в начален стадий и в този смисъл – лечим.

„Момичето няма други разсейки, така че с радикалната хирургична интервенция и курс на химиотерапия, вярваме, че то ще се излекува напълно“, допълни доц. Корновски.

Коментари