Публикация

Варненски лекари създадоха Национална асоциация на спешните медици

Днес във Варна обявиха създаването във Варна на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ. Председател на новата структура е д-р Десислава Кателиева, която е дългогодишен лекар в Бърза помощ.


Асоциацията има за цел да декларира желанието на специалистите за реформата в Спешна помощ. „Запознати сме с проблемите в сектора и те рефлектират върху нас”, коментира д-р Кателиева и допълни, че лекарите искат да участват в дискусиите за новата организация на спешната медицинска помощ.

Тя коментира, че на 14-и юли е било внесено предложение в Народното събрание, с което специалистите в бранша са искали парламентарната комисия по здравеопазване да обсъди необходимостта от закон за спешната медицинска помощ.

В него трябва да се регламентира понятието спешност, както и статута на докторите, който да бъде променен на статут на държавни служители, така че те да са защитени и при инцидент автоматично да се започва производство срещу нападателите.

Изпратено е писмо до министерство на здравеопазването, с което лекарите настояват за среща, на която да присъстват съсловните организации и национално представените синдикати, за да бъдат обсъдени въпросите за заплащането на лекарския труд в спешната помощ, текучеството на кадрите и възможностите за специализация. 

Коментари