Публикация

Рискът от рак на маточната шийка не е наследствен

Главната причина за рака на маточната шийка е инфекцията с човешки папиломен вирус (HPV), който се предава основно при полов контакт. Не всички подвидове на този вирус са високорискови за предизвикване на злокачествен процес.


Учените са установили, че хроничната инфекция с типове 16 и 18 доказано може да предизвика рак. За щастие при много от жените с инфекция, дори и с тези два типа HPV, организмът се самоочиства. Но в случаите, когато вирусът остане дълго в лигавицата на маточната шийка, е възможно с годините да се стигне до предраково състояние, което, ако не се открие и лекува навреме, може да премине в рак. Това е продължителен процес, който отнема 10–20 години.

С повишен риск от хронична HPV инфекция са жените, които започват половия си живот по-рано и имат повече полови партньори. Но ако една жена има рак на маточната шийка, това не значи, че тя е непременно сред сексуално най-активните.

Риск съществува дори при единствен полов партньор. За прогресирането на инфекцията до рак според проф. Иван Черноземски и екипа му от значение са състоянието на имунната система, тютюнопушенето, нездравословният хранителен режим.

Предпазването от карцином на маточната шийка всъщност е предпазване от инфектирането с човешкия папиломен вирус. Теоретично пълното въздържане от полови контакти елиминира риска от такава инфекция, но през ХХІ век едва ли някой може да препоръча подобна профилактика.

Затова реалистичните методи включват практикуването на разумен секс: използване на презерватив, избягване на случайни полови партньори, стриктна хигиена. Специфичната защита срещу рака на маточната шийка е ваксинирането, най-добре преди началото на половия живот.

Масово прилаганите в целия свят ваксини като Церварикс показват висока надеждност и отличен профил на безопасност. Няма стриктно определена пределна възраст за ваксинацията, но се смята, че тя е най-ефективна, преди организмът да се е срещнал с рисковите подтипове на човешкия папиломен вирус.
След началото на половия живот ваксината може да се приложи, ако чрез специален HPV тест, достъпен и в България, се докаже, че конкретната жена не е носител на вируса.

Редовните прегледи при гинеколог с цитонамазка остават задължителни за всички жени, независимо дали са ваксинирани или не.


Коментари