Публикация

Часовете на чина водят до огъването на гръбнака

Новите технологии залепиха всички ни за стола. Най-вече хлапетата, които вместо книжка държат по-често мишка.


Часовете на чина и пред компютъра водят до огъване на гръбнака и напрежение в мускулите, въпреки че уж седенето не изисква физически усилия. Преди векове столът не е бил за всеки. На него сядали знатните египтяни, по-късно само европейските аристократи се радвали на удобството на разкошни кресла. Едва Ренесансът превърнал стола в обикновена мебел, но и тогава тя била достатъчно скъпа. Сега вече столове всякакви, но невинаги удобни.

През миналия век един швед открил, че от хилядолетия човекът седи неправилно. Вент Акерблом наблюдавал как хората, седейки, стотици пъти сменяли позата си, за да се наместят удобно. Шведът наклонил седалката на стола навътре и малко я отпуснал, а огънал облегалката там, където се извива гръбначният стълб. Това било наречено „линията на Акерблом” - извивка на облегалката, проектирана да подпира кръста в лумбалната област, за да щади гръбнака. Но и днес някои производители не са чували за подобни екстри.

Септември дойде и е време за „ученическа” обиколка на магазините. Една от най-важните покупки е столът за детето. В търговската мрежа има голямо разнообразие на модели с различни облегалки, височини, материали и материи. Изборът ви зависи от много неща, но най-важното е хлапето да не се изморява и напряга, докато седи. И затова на първо място трябва да се съобразите не с цената, а с удобството.

Столът е в пряка връзка с възрастта и ръста на детето. Когато то седне, не бива да се прегърбва, крачетата му трябва да стъпват добре на пода, а коленете да са под прав ъгъл. Затова се препоръчва шопингът в мебелния магазин да е с детето и не вие, а то да изпробва стола. Възможно е и да се снабдите със стол по поръчка.

Децата растат бързо, и за да не купувате стол всяка година, изберете такъв, който да се регулира – както височината му, така и облегалката. Ориентирайте се и към качествената тапицерия, за да не се запарва детето не само от трудните задачи. Изберете и антиалергични и почистващи се материали. Избягвайте метал и остри ръбове. Ако се спрете на стол с подлакътници, добре е да могат да се регулират, да са дълги поне 25 см и широки 5-7 см.

И разбира се, се съобразете с интериора на детската стая.
Засега май единствената възможност е родителите да контролират стойката на наследника, докато учи вкъщи. Детето трябва да стои изправено, без да се отпуска или прегърбва. Облегалката не бива да е нито много твърда, нито много мека. Гръбнакът трябва да има S-образна форма, мускулите на врата да са отпуснати, плещите да са изправени, а главата повдигната.

В училище май нищо не може да се промени, въпреки че това е повече от наложително. Деца с различни ръстове и от различни възрасти от години седят на едни и същи чинове. Често в класните стаи освен знания се натрупват и болки в гръбнака, но държавата все някога ще трябва да инвестира и във физическото удобство на малчуганите.

Коментари