Публикация

Не робувайте на кантара

Често хората отказват – къде от инат, къде от глупост или от инертност – да предприемат положителна промяна в живота си.


Затова днес ще си говорим за наднорменото тегло, което се превърна в епидемия за съвременния свят. Не става въпрос само за това да се харесваме, когато застанем пред огледалото, а за здравословните проблеми, които може да предизвика качването на килограми. А да намалим теглото си понякога е равностойно на истинска битка със самите себе си.

„Имам пациенти по двеста килограма и те не могат да осъзнаят, че ядат много. Твърдят, че се хранят само със зеленчуци и плодове, и не ме лъжат. Те просто не могат да разберат, че непрекъснато се тъпчат. Тези хора спазват диета половин ден и другата половина ядат” – сподели д-р Енджи Касабие. Това болестно състояние според „диетолога на звездите”, както я наричат, се дължи на възможно най-голямата грешка, която допускат хората, а именно – да спазват диета: „Не защото диетата е нещо лошо, а защото тя винаги се свързва с някакъв тормоз и ограничения”. Специалистът в областта на отслабването и поддържането на килограми е помогнала на много хора, сред които са Бритни Спиърс, Стефан Данаилов, Aзис, Рени и Гала. Според д-р Касабие не може човек да робува на режим седем дни в седмицата.

Всеки има някакви ангажименти, случва се нещо неочаквано и грижата за външния вид остава на заден план. Ето защо тя иска да промени мисленето на нейните пациенти, да ги накара да заобичат себе си. Тогава те започват да дават много и на тялото си. „Когато мразим тялото си, то започва да ни отнема всичко – самочувствие, комфорт, здраве”, каза диетоложката. Тя е уверена, че умереността е ключът към успеха. „Редовното хранене трябва да се превърне в навик. По-честият прием на храна става и умерен. А ние в повечето случаи хапваме веднъж дневно, когато вече сме зверски гладни, и прекаляваме с храната.”

Друга основна грешка според нашата събеседничка са ограниченията. В нейния режим на хранене няма правила, няма забранени храни, няма и лишения. Задължително обаче менюто трябва да е вкусно, да включва всичко любимо, дори алкохол. Защото, когато няма забрана, няма и прекаляване. Докато отивахме към кабинета й (който се намира на 8-ия етаж) и чакахме асансьора, видяхме един човек, който влезе с нас в сградата и започна да се качва по стълбите. Само след няколко минути видяхме същия човек, вече престъпвайки прага на кабинета й. Ето за такава промяна на мисленето говори д-р Касабие  – да използваме всеки удобен случай, за да се движим, да ядем редовно и да изпитваме удоволствие от храната.

-brr-

Не по-различна е и философията на кинезитерапевта Калоян Колев. Срещнахме се с неговата пациентка Анелия Алексиева. Тя е на 42 години и от 70 кг през декември днес тежи 54. Гласът й, визията й, самочувствието й ни подсказват, че е щастлива. „Цял живот съм си ходила гладна и пълничка. Ежедневието ми беше кантари и теглилки. Ако искате, ми вярвайте, но никога през живота си не съм яла толкова много. Винаги съм се ограничавала, докато Калоян не ми показа, че това не е начинът. Сега си позволявам дори торта, пица и други лакомства веднъж седмично.” Майка на две деца, Анелия е човек, който решава, че има проблем, и се справя с него. Стриктно е спазвала съветите на специалиста, започнала е да се движи много повече, променила е начина си на хранене и днес се чувства нов човек.

Самият Калоян, който е и управител на няколко „дебелариума”, разказа, че много се е смял, когато Анелия му донесла цял кашон с книги за диети. Сваля три килограма, качва четири. „Много хора се сблъскват с йо-йо ефекта, ако драстично свалят повече килограми. Това дори е опасно, защото може да има редица странични ефекти – от изтъняване на стените на кръвоносните съдове до косопад и прилошаване. Ето защо хората трябва да се научат да живеят здравословно” – категоричен е кинезитерапевтът. Той сподели, че в „дебелариумите” ходят хора от всякакви възрасти. Наскоро е имал пациент на 6 години с тежко затлъстяване.

Но какво правят пациентите в дебелариумите? Хранят се редовно с меню, което не надхвърля 1000 ккал. Двигателният режим включва ежедневни групови тренировки - специализирана гимнастика, няколко часа теренотерапия (преходи с умерено натоварване по специално подбрани маршрути). При този режим излишните килограми изчезват, но когато хората се върнат в ежедневието си, трябва да поемат нещата в свои ръце. Ето защо Калоян Колев даде следните основни съвети: Намалете приема на сол, захар и хляб. Отделяйте поне 6 часа седмично за активно физическо натоварване – танци, спорт, разходки. И не на последно място – сведете стреса до минимум, защото в 80% от случаите той е причината за почти всички заболявания.
Коментари