Публикация

Топ професори по детско хранене обучават наши доктори

За първи път във Варна и за втори път в България ще се проведе източноевропейско училище по детска гастроентерология и хранене.


Лектори ще бъдат осем професори от Великобритания, Португалия, Полша, Словения, Хърватско, Унгария, Италия и Израел - лидери на Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене. Това е експертната организация, която регламентира стандартите в тази област на педиатрията.

Допуснати до участие са 55 лекари от цялата страна, работещи в областта на детската гастроентерология, 20 медицински сестри и диетолози. Партньори в тазгодишното училище са Варненският медицински университет и УМБАЛ „Св. Марина”.

„Целта на обучението, което ще се проведе от четвъртък до събота, е да се уеднаквят стандартите ни в диагностиката и лечението в детската гастроентерология и правилата на хранене с европейските“, коментира д-р Ружа Панчева от УМБАЛ „Св. Марина“. Тази година за първи път в училището ще се проведе и обучителна програма за медицински сестри и диетолози.

„Проява от подобен ранг е от изключително значение, тъй като тук не става въпрос да се следват някакви противоречиви тези или мода, а доказани в практиката стандарти“, допълни още д-р Панчева.

Коментари