Публикация

Бели мартеници ще търсят надежда за пациентите с лимфом

“Малка част от твоята кръв може да върне здравето в някое българско семейство”. Това е посланието на информационната кампания на Българското сдружение на болните с лимфом.


Повод за информационната кампания за набиране на донори на стволови клетки е 15-и септември - Световен информационен ден за лимфома. Символът на кампанията e традиционната и позната на всички мартеница „Пижо и Пенда”, но изработена изцяло от бяла прежда.

Когато е нарушено единството на червения и белия цвят, мартеницата престава да работи като символ на здравето. Отсъствието на червения цвят е символ на липсата на кръв в Българския регистър на донори на костен мозък.
 
5 000 броя от този необичаен символ ще бъдат изпратени заедно с посланието на кампанията до медии, университети, корпорации и институции, призовавайки хората да се регистрират като потенциални донори на стволови клетки.

-brr-

Сега в Българския регистър на донори на костен мозък фигурират едва 500 доброволци, докато в Европа броят на регистрираните желаещи да дарят стролови клетки надхвърля 6 милиона. Организаторите на кампанията си поставят за цел да увеличат броя на регистрираните донори до поне 5000.

“Бихме искали повече хора да научат за необходимостта да се регистрират като потенциални донори на стволови клетки в регистъра, казва Пиринка Петрова, председател на Българското сдружение на болните с лимфом.

Трансплантацията на стволови клетки от донор е един от методите за лечение на пациенти с лимфом, както и на пациенти с други злокачествени заболявания на кръвта.  Донорството на стволови клетки е напълно безопасно за донора и по никакъв начин не застрашава неговото здраве, пояснява д-р Атанас Станчев, хематолог от УМБАЛ “Александровска”.

Всеки, решил да стане донор, трябва да даде малка кръвна проба, която да бъде изследвана и регистрирана в Българския регистър на донори на костен мозък. Когато се появи подходящ реципиент, регистринаият донор се поканва официално да дари стволови клетки.

Дарителството става чрез филтриране на кръвта на донора, което „улавя” стволовите клетки, намиращи се в периферната му кръв. Дарените клетки се възстановяват за броени дни след процедурата. Донор може да стане всеки здрав човек на възраст над 18 години.  

За повече информация: 0882 266 466.


Коментари