Публикация

Лимфомът тихо ограбва живота на болните

Трансплантацията на стволови клетки като терапия при злокачествени заболявания на кръвта дава надежда на стотици болни за оздравяване. Този тип терапия позволява постигане на излекуване в до 50-70 % на болни от левкемия, лимфом и други злокачествени заболявания.


Световният информационен ден за лимфома 15 септември е повод да припомним за това сравнително малко познато заболяване и неговия обхват. Независимо от факта, че по света повече от 1 млн. души живеят с лимфом и всеки ден около 1000 нови болни се диагностицират, статистиката сочи, че по-малко от 50% от хората знаят нещо за това заболяване, а  74% не знаят, че лимфомът е рак.

Всяка година в САЩ се диагностицират около 63 000 нови случая на лимфом. Тази честота, присъща за развитите страни, дава основание на специалистите да твърдят, че у нас заболяват между 1000 и 1400 души годишно.

Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта, петият по честота рак в световен мащаб. Наред с рака на кожата (меланом) и рака на белия дроб, неходжкиновият лимфом е един от най-бързо развиващите се видове рак.

Причините за възникването на болестта са комплексни и не са напълно разгадани. По отношение на лимфома има две съвременни ясно очертани и безспорни тенденции: за нарастване на честотата на случаите - за последните 30 години те са се увеличили с 80 %, и за подмладяване на пациентите.
 
Макар най-голям брой от заболели да са от възрастовата група 45-60 години, все по-често се диагностицират болни от лимфом на възраст между 20 и 45 години.

Със съвременните терапевтични възможности все повече се увеличава броят на болните, постигнали ремисия или излекуване.  За разлика от други видове рак, където скрининговите кампании и мерките за предотвратяване на болестта имат осезаеми резултати, лимфомните заболявания все още са недостатъчно познати на повечето хора.   

-brr-

Първите симптоми на лимфома са общи и могат да бъдат объркани с тези при простуда, грип, обичайни сезонни инфекции или умора. Според едно допитване на Световната лимфомна коалиция повече от половината (55%) от хората с лимфом са получили поне една неточна диагноза преди да е установено, че страдат от лимфом и повечето от тях са имали едновременно поне два или три симптома.

За съжаление около 65% от пациентите с лимфоми се диагностицират в напреднала фаза на заболяването, което силно затруднята лечението.  Докато не бъде открит начин за предотвратяване на появата на лимфом, познаването на симптомите на заболяването си остават единствената възможност за неговото овладяване. Затова както лекарите, така и пациентите, трябва да бъдат постоянно нащрек в тази насока.   

Най-често срещаните симптоми на лимфом са: безболезнено подуване на лимфните възли; нощно изпотяване;  повишена температура с неизяснен произход;  безпричинна загуба на тегло и отпадналост;  кашлица или задух;  постоянен сърбеж по тялото.

При появата на един или повече от тези симптоми е необходимо личният лекар да насочи пациента си за консултация със специалист-хематолог, за да може да бъде потвърдено или отхвърлено съмнението за лимфом.

Всеки, който иска да получи повече информация за себе си или за свой близък, може да се обърне към Българското сдружение на болните от лимфом на тел. 02/866 47 00 и 02/865 29 09, и на адрес  www.lymphom-bg.com, както и на горещата телефонна линия на Национална пациентска организация 0700 10 515,   www.npo.bg.


Коментари