Публикация

Истината за някои диетични правила

Диетолози и специалисти издават книги и трудове със съвети за отслабване, които милиони жени по света спазват стриктно и послушно...


Има обаче някои правила, които всъщност не отговарят на истината, а са се превърнали в диетични митове.

Ето 5 от тях:

Mит 1: Закусвай като принц, вечеряй като просяк.
Истината: Грешно е схващането, че сутрин и през деня трябва да се яде обилно, защото тогава сме активни и имаме нужда от енергия, а вечер да се яде минимално, защото по време на сън се изразходва по-малко енергия. Организмът не произвежда енергия по желание.  

Нивото на кортизола в кръвта е най-високо сутрин, а през деня постепенно спада. При високо ниво на кортизола организмът автоматично изпада в състояние на инсулинова резистентност, което означава, че глюкозата в кръвта се превръща по-лесно в мазнини.

И обратно – нивото на кортизола е най-ниско вечер – между 22 и 1 часа. Това е времето, когато организмът е най-чувствителен към инсулина, което означава, че глюкозата в кръвта постъпва лесно в клетките, за да ги запаси с енергия.
 
Mит 2: От ядене на ориз вечер се напълнява.
Истината: Оризът и житото съдържат много въглехидрати, които се превръщат в глюкоза. Те трябва да се консумират вечер, защото след като се смелят /комплексните въглехидрати се смилат за 2 часа/, глюкозата, която се абсорбира в кръвта се превръща по-лесно в енергия. Тези храни не трябва да се приемат през деня, защото тогава глюкозата се превръща по-лесно в мазнини.
 
Mит 3 : Пиенето на 8 чаши вода дневно е задължително.

Истината: Организмът подсказва нуждата от вода. Тя е индивидуална – според активността и околната среда. Няма правило за количеството вода, което трябва да се приема.
 
Mит 4: Спортът е достатъчен, за да се отслабне.
Истината: Намаляването на теглото зависи от количеството храна, което се приема. Но физическите упражнения не трябва да се пренебрегват, защото са безценни за тонуса на мускулите и общото здравословно състояние. Правете 15-минутни упражнения, 20-минутни енергични разходки, танцувайте, упражнявайте йога, аеробика.

Mит 5: От непълнозърнестите храни се пълнее.
Истината: Въпреки че съдържат много въглехидрати, малко протеини и при обработката губят витамини, минерали и фибри, от храни (като бял ориз) не се пълнее. Но само, ако се консумират рядко, например веднъж седмично и като основно ястие, а не между храненията.
 

Коментари