Публикация

Правилната грижа и добрата козметика заличават възрастта

Доколко свежата, красива и здрава кожа е свързана с възрастта? Много, но далеч не съвсем. Защото немарливото отношение към кожата може да добави неусетно десетина години към ЕГН-то. Както и обратното. Тук се намесва и един чисто нов феномен - бурното развитие на козметичната индустрия, разкрасяващите, често агресивни технологии и пластичната хирургия. Мощната им реклама създава у младите хора илюзорното спокойствие, че щетите са поправими. Почти като при колата – всичко може да се потегне или направо да се смени с ново.


Възрастта не е абсолютен фактор за младостта на кожата – с тази констатация, подплатена с дългогодишна практика, започваме разговора с козметоложката Даниела Спасова*. Тя казва, че въпросът „кога трябва да започна с грижа за кожата си?” всеки път я изненадва. Защото още с раждането първите грижи за бебето са в голяма степен свързани именно с кожата. По-скоро стои въпросът в кой момент и защо спираме да се грижим за нея. Тя е орган като всички други и е нужно компетентно познание за нейните изисквания. Най-важно е да бъде добре хидратирана и второ - да осигурява основната си функция на защита. Но липсва ли влага, тя става безпомощна като преграда срещу вредностите в околната среда. Много погрешно е да се мисли, че по презумпция младата кожа е хидратирана и няма нужда точно от такава допълнителна грижа.

Между първата и третата година от живота организмът произвежда най-голямо количество хиалуронова киселина и колаген – това са двете съставки в кожата, които имат пряка връзка с хидратацията, казва Даниела Спасова. Има един специфичен тип колаген, който се произвежда само до 3-годишна възраст. Той подпомага кожата в етапа на най-активното израстване. Силно хигроскопичен е и се нуждае от много водна среда. Тя пък се осигурява от хиалуроновата киселина, която, подобно на памперс, поема влагата, задържа я и я разпределя правилно във всички части. Тази киселина е в най-голямо количество до 3-годишна възраст. Затова кожните проблеми или наранявания в ранното детство не оставят белези. Но бебешката кожа няма защита, поради което е податлива на инфекции и раздразнения. След третата година кожата започва да изгражда постепенно, но все още непълноценно, защитната си функция. И се появяват първите симптоми, че има нужда от допълнителна влага.

-brr-

В младежките години овлажняването вече става абсолютно задължително. Защото начинът на живот е друг - все повече сме в изкуствено климатизирана среда – и зиме, и лете. Това води до прекомерно и неестествено отделяне на влага. Заради излъчването дългите часове пред монитора също допринасят за обезводняването, а и създават свободни радикали в кожата, които намаляват нейната еластичност.

За да е млада кожата на 25 години, е необходим добър баланс и ритъм на работа и почивка, природосъобразно, пълноценно хранене, ограничаване на външните фактори (твърдо без цигари и алкохол!), правилна козметична грижа. „Тук вмъквам, че още от юношеството трябва да се подбират продуктите за хигиена. Неправилното почистване въздейства на повърхността на кожата, създава се предпоставка за дехидратиране, козметични дефекти, заболявания” – казва Даниела Спасова.

Какво на практика, стъпка по стъпка, означава да осигуряваш добра хидратация на кожата? Първо, козметиката за хигиена трябва да е съобразена с типа кожа. Мазната не бива да се мие със сапун. Използват се специални гелове. Те балансират Ph и не позволяват този тип изсушаване да доведе до ново бързо изпаряване на влагата, защото резултатът е - кожата пак е мазна, но и дехидратирана. За сухата кожа почистването е с тоалетно мляко и вода.

Следващото основно правило е - лек хидратиращ дневен крем с UV фактор през всички сезони. Това е напълно достатъчна грижа. И непременно 1-1,5 литра вода на ден. Но вода, не просто някаква течност.

*Д. Спасова е завършила най-престижната козметична школа - INFA. Защитила е званието Gold Master - най-високата професионална степен за козметик. Единствената българка с международен диплом Platinium.

Коментари