Публикация

Когато ученикът си променя поведението...

Вашият винаги послушен ученик изведнъж става груб, капризен, апатичен, отказва да учи.


Първото, което ви идва наум, е да вземете сурови мерки. Поведението на наследника ви обаче може да е провокирано от дефицит на витамини. По-добре помислете как да възстановите възникналия в организма на детето дисбаланс.

Според статистиката от 10 до 70 процента от децата страдат от недостиг на едни или други витамини и микроелементи. Най-разпространен е дефицитът на витамин С. Това може да е причина за раздразнителност, бърза уморяемост, намален апетит, снижена умствена и физическа работоспособност. Много родители не взимат на сериозно тези симптоми и ги приписват на мързела.

Раздразнителността и главоболието може да се дължат на недостиг на витамините В1 или В6, кръвотечение на венците – на дефицит на витамин С, а сухата кожа – на витамините А и В2.
За растящия детски организъм особено важен е витамин D. Той играе голяма роля в обмяната на веществата и най-вече в солевия обмен на организма. Минералните соли на фосфора и калция постъпват в стомаха, откъдето се всмукват в кръвта и се разнасят из всички органи и тъкани, включително и в костната система.

Благодарение на този процес костите стават твърди и издръжливи. Но всичко това може да се случи само при наличието на витамин D. Ако той е в недостатъчни количества, минералните соли лошо се усвояват и не се задържат в организма на детето.

Коментари