Публикация

Искате да отслабнете? Дъвчете!

Австрийската клиника за отслабване „Вива Майр” съществува повече от 50 години и нейни пациенти са не само хора със свръхтегло, но и страдащи от лошо храносмилане, алергии и безплодие.


Основателят на клиниката д-р Харалд Щосер подчертава, че отслабването е дълъг процес, защото хранителните навици се придобиват в ранното детство и тяхната промяна изисква упорити усилия.

Д-р Щосер поставя ударение на сдъвкването на храната като един от най-съществените начини за отслабване. Сдъвкването предизвиква отделяне на слюнка, а тя осигурява смилането на въглехидратите в устата и изпраща информация за съдържанието на храната, която поемаме.

Тази информация влияе на отделянето на храносмилателни сокове от панкреаса и тънките черва. Ако не сдъвкваме добре храната, не се отделя слюнка и храносмилателната дейност намалява прогресивно.

Не се тъпчете с некачествени храни и се въздържайте от захар и алкохол. Правете много физически упражнения – плуване, йога, ходене. Много е важно да имате редовен стомах.

Ето и златните правила на австрийската клиника за тези, които желаят да свалят килограми:

- Яжте бавно. Основното правило е всяка хапка да се дъвче 40 пъти, за да се превърне в течна каша от храна и слюнка.

- Хранете се седнали, без да се разсейвате с телевизия, четене или неприятни разговори.

- Прекратете храненето в момента, в който сте се заситили. Ако дъвчете правилно, няма да сте в състояние да поемате големи количества храна.

- Основните хранения трябва да са закуската и обядът.

- Не яжте късно вечер. Идеалното време за вечеря е 18 часа. Тя трябва да е оскъдна и да се състои от лесносмилаеми храни и без никакви сурови зеленчуци и плодове.

Коментари