Публикация

Аюрведа препоръчва прясно приготвената храна

С д-р Антоанета Заркова, специалист по вътрешни болести и лекар в Аюрведичен център „София”, разговаря Саша Маркова


Д-р Заркова, как чрез Аюрведа можем да възстановим здравето си?
В аюрведичните книги пише, че всички болести се дължат или се съпътстват от нарушено храносмилане и метаболизъм. Основата за поддържане на добро здраве е капацитетът на тялото да усвоява храната, да я метаболизира, да задържа полезните вещества и да се освобождава от вредните. Една от първите стъпки е да се подобри така нареченият „Агни” – „храносмилателен огън”. Казано на модерен език - да подобрим смилателните ензими в гастроентестиналния тракт и нивото на клетъчния метаболизъм.
Това става по няколко начина. Чрез увеличаване на физическата активност, чрез намаляване количеството на храната, за да може да се усили храносмилателният капацитет, да се възбуди апетитът, да се подберат правилно храните. Изключително важно е те да се обработват топлинно и с помощта на билки и подправки, които в Аюрведа се смятат за лекарство. Увеличаването на храносмилателния капацитет стъпка по стъпка ще намали токсините в организма.

Това означава ли, че когато готвим, трябва да използваме повече подправки?
Зависи от това колко силен е нашият „Агни”. Ако той е по-силен, отколкото ни е необходимо (такива са обикновено хората, които се оплакват от киселини или парене в стомаха след хранене), трябва да избягваме подправките. Трябва да хармонизираме „Агни”, като използваме охлаждащи подправки – кориандър, джоджен, мента. Когато „Агни” е с намален интензитет, тогава трябва да консумираме стимулиращи подправки – чесън, лук, кимион, кардамон – хармонизират и двата типа „Агни”, черен пипер, джинджифил – хармонизират храносмилането и алкализират тялото. Чрез този процес организмът се освобождава от токсините. Същото правим и в модерната медицина. Когато някой има токсикация, се алкализира венозно чрез медикаменти. В Аюрведа това се прави с природни средства – по-бавно, по-меко и постепенно, например с помощта на джинджифил, който се приема като чай на всеки час. Аюрведа ще предпише на човек, който има нужда от стимулиране на „Агни”, подходящ режим с храни, които се смилат по-лесно. Но не сурови храни, а термично обработени. Препоръчва се винаги прясно сготвена храна с подходящите подправки. На тази основа се базира диетата, която пациентите спазват по време на интензивните пречистващи практики.

Знаем, че индийската кухня използва много подправки, предимно лютиви. Това ли помага на хората да поддържат здравето си?
Лютивият вкус има две свойства - чрез отделяне на повече топлина и енергия човек се изпотява, което има охлаждащ ефект, а в дългосрочен план лютивият вкус се смята за загряващ тялото. Не бива да се злоупотребява с него, макар да знаем, че всички южни народи имат лютива кухня. Пикантните храни и подправки стимулират храносмилателния капацитет, освен това те имат противовирусни и бактериални свойства, които са важни в географските ширини с много паразити. За нашия вкус е подходяща по-премерена палитра от подправки. Тук е важно да кажем за куркумата, която е цяла фармакопея в едно растение. Това е един от най-мощните антиоксиданти, регенеративно, противотуморно средство, пречиства кожата, кръвта, черния дроб, поддържа доброто състояние на кожата.

Какви са правилата при хранене според Аюрведа?
Късните хранения са крайно неприемливи, въпреки че за нашия начин на живот те са нещо нормално. Според Аюрведа късното хранене произвежда токсини. Трябва да вечеряме до 18 часа и разликата между основните хранения да е три часа и половина. Физическата активност също е важна за стимулиране на смилателния капацитет и Аюрведа препоръчва спазването на двигателен режим.

Какво е мнението ви за аюрведичните препарати в аптечната мрежа?
На нашия пазар има разнообразие от аюрведични продукти и по-голямата част от тях са много добри. Това са тези, които най-добре се доближават до оригиналните аюрведични рецепти от древните учебници, но все пак, чете подробно съдържанието на съставките на опаковката.

Коментари