Публикация

Изненадващи причини за окапването на косата

Освен наследственото оплешивяване има и други причини, които допринасят за загубата на коса.


Падането на 20-30 косми дневно при ресане и миене на косата е съвсем нормално, но загубата на повече от 100 косъма на ден е признак за оплешивяване.

Ето някои причини за окапването на косата:

Прекаляване с некачествени и агресивни бои за коса и други козметични продукти: Оформянето на прическа със сешоар и някои щадящи косата препарати не са опасни, но прекаляването с третирането и с химикалите изтощава косата и я уврежда трайно. За щастие, след вземането на необходимите мерки косата може да се възстанови и да престане да капе. Бъдете внимателни с препаратите и третирането на косата.

Опъната прическа: Плитките и опашките непрекъснато излизат на мода, но те могат да увредят косата и да доведат до един вид алопеция, при която косата опадва главно по слепоочията и около лицето.

Менопаузата: Изследванията показват, че загубата на коса е обичайно явление през менопаузата. За разлика от алопецията, в този период капенето на косата не води до напълно оплешивяване.  Оредяването на косата през менопаузата може да бъде причинено от емоционален стрес, тревожност и умора, а също така и от хормонален дисбаланс. Най-доброто решение в този случай е поддържането на баланса, особено на нивото на хормона естроген.

Алопеция ареата: При това заболяване се появяват плешиви кръгове по скалпа. Оголването на скалпа може да бъде цялостно или на петна. Заболяването е автоимунно и може да се прояви както при мъжете и жените, така и при децата.

Значителна загуба на тегло: Според американски учени,  рязкото отслабване понякога води до капене на косата, но при такива случаи не е необходимо специално лечение, защото тя се възстановява от самосебе си. Когато обаче загубата на коса е свързана с хранителни нарушения, като анорексия и булимия, проблемът е по-сериозен. Тогава организмът се лишава от хранителните вещества и витамини, които са необходими за здравето на косата.

Tироидно заболяване: Тироидните нарушения в организма са друга основна причина за опадването на косата. Както понижената, така и повишената функция на щитовидната жлеза могат да окажат такъв ефект. В този случай е необходимо незабавно възстановяване на  баланса на тироидните хормони.
 
Tравма или много силен стрес: И двете състояния могат да причинят окапване на косата, но то се лекува успешно и косата се възстановява за половин до една година.
 
Заболяване: Ако опадването на косата ви не се дължи на някоя от изброените дотук причини и нямате друго обяснение, най-вероятно трябва да си направите основни изследвания. Много често косата започва да капе след висока температура и при някои заболявания.

 

Коментари