Публикация

Пациенти с рядко заболяване искат да им се плаща транспортът до лечебниците

От Асоциация „Първична пулмонална хипертония” ще изпратят писмо до Социалното министерство, в което ще настояват да се покриват транспортните разходи на пациентите с рядкото заболяване. Това съобщи председателят на асоциацията Тодор Мангъров.


Според него в момента лечението на пациент с първична пулмонална хипертония струва около 2000 лв. на месец. Въпреки че от началото на година лечението на пациентите с редки заболявания се покрива от държавата, те продължават да срещат трудности.

Сред тях са пътуванията до лечебните заведения у нас, в които те  два пъти  годишно трябва да ходят, за да провеждат специфични изследвания. Те са необходими за представяне на протоколи пред здравната каса, която след това да финансира лечението им.

„Пациентите с първична пулмонална хипертония в страната са около 22-ма, като те през шест месеца  пропътуват големи разстояния, за да проведат специфичните изследвания, които се извършват  във Варна, Пловдив и София”, обясни Тодор Мангъров.

Според него е невъзможно тези хора да използват обществен транспорт, тъй като здравословното им състояние не позволява това. „Особено през топлите месеци е абсурдно пациент с първична пулмонална хипертония да се качи на влак или автобус, за да отиде до здравно заведение. Хората обикновено използват собствен транспорт, с цел да не се влоши здравето им, а повечето от тях живеят с една инвалидна пенсия, която не им стига за нищо”, коментира той.

„Въпреки че лечението ни се покрива от държавата, все още има хора, които са на т.нар. експериментално лечение, тъй като има ефект от медикаментите”, обясни председателят. Той също е сред българите, които са се лекували чрез подобна терапия, защото държавата не е давала и стотинка за лечението му.

„Знаете, че аз бях един от малкото пациенти с редки заболявания, който успя да осъди здравен министър, за това, че не е осигурено лечението ми, а заради това състоянието ми се беше влошило”, припомни Мангъров, който наскоро е претърпял операция във Виена.  

„Оказа се, че отново съм първият българин, който се е подложил на тази операция, която се покри на 100% от НЗОК. В бъдеще се надявам, че и други пациенти като мен ще имат шанс да се лекуват в чужбина”, каза Мангъров.

Коментари