Публикация

Истината за остаряването и менопаузата

В днешно време хормоналните промени при жените започват по-рано, отколкото при техните майки и баби...


Разпадането на колагена и еластина в кожата я прави по-податлива към набръчкване и акне. От по-слабото производство на мазнини кожата става по-суха и отпусната, а косата и ноктите растат по-бавно.

С остаряването отслабва функцията на яйчниците, а намаляването на естрогена и прогестерона води до разреждане на плътността на костите. Храносмилането и метаболизмът се забавят. Това поражда по-голяма склонност към напълняване. Когато жените не изглеждат добре, те се чувстват зле.

Специалистите предлагат някои съвети за справяне с промените, които настъпват през менопаузата:

- Осигурете си достатъчно магнезий и витамин D. Калцият действа в комбинация с витамин D за заздравяване на костите, косата и ноктите. Специалистите обръщат внимание, че калцият се поема от много храни и приемането на добавки от калций поставя в риск някои жени от получаване на инфаркт.  

За да съхраните калция в организма си, приемайте достатъчно магнезий. Той балансира калция в костите. Не е случайно, че храните, които съдържат най-много калций, съдържат и много витамин D – риби, като сьомга, скумрия, пъстърва, листни зеленчуци и млечни продукти.

Разбира се, най-естественият източник на витамин D е слънцето, затова се излагайте на слънчевите лъчи всеки ден по 10-20 минути, с което ще си осигурявате по 20000 единици от витамина. Ако не излизате на слънце, приемайте поне по 2000 единици дневно под формата на витамин D3. Приемайте и поне по 400 милиграма магнезий дневно, но след консултация със специалист, за да избегнете странични ефекти.

- Най-добрият начин за хидратиране е да се пие чиста вода. Важно е да се използва и хидратиращ крем за тяло.
 
- Яжте много протеини и листни зеленчуци, които засищат и дават енергия. Приемайте много богати на антиоксиданти храни, които пазят от болести и преждевременно остаряване. Такива храни са домати, чесън, боровинки, броколи, грозде и спанак.

-brr-

- Откажете се от алкохола, защото той дехидратира кожата и причинява подуване.

- Физическите упражнения намаляват стреса и подобряват външния вид. С възрастта енергията намалява и жените по-трудно се мотивират за спорт. Опитайте нещо различно – разходка на плажа или с колело из околностите, уроци по танци или тенис. Важното е да се движите и да поддържате мускулатурата си.

С напредването на годините кожата става по-чувствителна.

Използвайте по-леки продукти и:
- почиствайте кожата ежедневно с лосион, който не съдържа спирт и токсични вещества.

- ескфолирайте кожата редовно, за да отстраните горния слой от мъртви клетки, които влошават тена.

- овлажнявайте кожата си, особено вечер.

- употребявайте кремове с витамин A, за възстановяване на колагена, без който кожата увисва. Купувайте кремове и лосиони без парабени, бензинови дестилати и други вредни токсини.

Що се отнася до гримирането, там важи правилото „по-малко е винаги в повече”. За по-старата кожа е най-добре да се избягва използването на тежък фон дьо тен, защото от него само ще изпъкнат всички бръчки.
 
- Коректорът под очите по-скоро изтъква бръчките, отколкото да ги скрива. Избирайте фон дьо тен, който се слива с цвета на лицето ви.

- Ярките и блестящи сенки за очи отдавна не са модерни. Дневният грим трябва да е лек и естествен. По-драматичен грим е допустим за вечерта, но и той трябва да е в допустимите граници.
 
- Ружът трябва да се полага само на върха на скулите, за да създава илюзия за височина. Избягвайте яркочервените тонове. С възрастта розовите бузи започват да изглеждат все по-неестествено.

- Контрастните очертания на устните са старомодни. Очертавайте деликатно устните с молив във възможно най-близкия тон до цвета на червилото.

Менопаузата не може да се избегне, но има начини за по-лесното й преживяване. С възрастта трябва да помъдряваме и да приемаме разумно остаряването.



 

Коментари