Публикация

Когато диабетът започне да краде време и средства...

Почти всеки пети човек с диабет не успява да остане на работа през целия ден заради инцидент с прекалено ниска кръвна захар (състояние, наречено хипогликемия).


Загубата на производителност след прекарана хипогликемия е обект на изследване, направено сред 1404 души със захарен диабет тип 1 и тип 2 от САЩ, Великобритания, Германия и Франция.

Резултатите от проучването показват:
- Средната загуба на производителност на човек в резултат на хипогликемия (нощна или дневна) възлиза на 14,7 часа на месец. В парична стойност това води до загуба от 2294 щатски долара на човек за година.

- Хипогликемиите, прекарани през деня, са довели до принудително по-ранно тръгване от работа за 18,3% от анкетираните.

- Хипогликемия може да настъпи и през нощта. Всеки пети (22,7%) човек с диабет, преживял такъв инцидент, е дошъл на работа със закъснение или е пропуснал целия следващ работен ден.

„Много от хората, които живеят с диабет, често страдат от хипогликемии”, казва главният изследовател и здравен психолог д-р Мерил Брод. „Това се отразява не само на трудоспособността им, но също увеличава нуждата от проследяване на кръвната захар. Допълнително бреме за хората с диабет са инцидентите на хипогликемия, които се случват през нощта.”

Проучването показва, че в седмицата след прекарана хипогликемия пациентите правят 5-6 изследвания на кръвната захар повече. 24,9% от пациентите са се обърнали към здравен специалист. 25% от пациентите, лекувани с инсулин, споделят, че са намалили дозите си след прекараната хипогликемия.

-brr-

Симптомите на хипогликемия обикновено включват сърцебиене, треперене, глад, изпотяване, затруднена концентрация и обърканост. Хората с диабет, които са на лечение с инсулин, обикновено имат между 1 и 3 хипогликемии месечно.    
Поддържането на добър контрол на диабета подобрява прогнозата за пациентите. Подобреният контрол намалява появата и прогресията на късните усложнения на диабета (инсулт, инфаркт, неврологични, очни, бъбречни и други усложнения).

Повече информация за диабета:
- В рамките само на едно поколение честотата на диабета в света се е увеличила шесткратно. Според изчисления през 2010 г., по света е имало 285 млн. души с диабет, като прогнозите са до 2030 г. тази цифра да се увеличи до 438 млн.

- Близо 50% от диабетиците не знаят, че имат диабет, и съответно не вземат мерки да предотвратят възникването на усложнения.

- През 2010 г. диабетът допринася за смъртта на почти 4 млн. души в глобален план, което е близо 7% от общата бройка смъртни случаи през годината. Тази цифра се е увеличила с 5,5% в сравнение с 2007 г. Диабетът е на четвърто място в света като заболяване, причиняващо смърт.

- През 2010 г. парите, похарчени на глобално ниво за лечение на диабета и усложненията му, възлизат на поне 376 млрд. долара, като се предвижда тази цифра да нарасне до 490 млрд. долара през 2030 г.

За повече информация относно настоящото проучване можете да се обърнете към д-р Т. Атанасова, e-mail: mednewsBG@novonordisk.com




Коментари