Публикация

Косата като моден аксесоар

Лятото върви към своя залез, но това не бива да влияе на настроението и самочувствието ни. Време е да се замислим за промяна, а защо да не започнем от прическата?


С едно подстригване и правилна грижа за косата бихме могли да променим външния си вид, а дори и да скрием някои недостатъци. Фризьорката Мириана Драгомирова сподели с нас някои хитринки:

1. При нисък ръст косата трябва да е по-къса, за да не го подчертаваме.

2. Ако имате дълга шия, можете „да я пресечете” с коса. Хубаво е да има обем и да е по-бухнала покрай ушите. Деколтето също визуално смекчава натрапчивия дълъг врат.

3. Честа грешка на много хора е, когато имат по-голям нос, да се опитват да го прикрият с повече коса. Изнасяйки я напред обаче, скриваме бузите, но носът ни още повече изпъква. Съветът на Мириана е да открием лицето си, като изкараме косата зад ушите и така оптически то става по-широко.

4. Голямото чело е благодатно, защото може да не се крие. Хора с такова чело на воля могат да носят косата си без бретон, а и с него лицето им изглежда добре. Малкото чело обаче задължително изисква коса, която смекчава този недостатък.

Оказва се, че мъжете са по-суетни, но при жените разходите за фризьор са много повече. Да се спрем на боята за коса. На пазара има безкрайна палитра от цветове, съставки и съответно цени. Специалистката в сферата на модерните фризури обаче подчерта, че в салона си използва почти изцяло козметика, предназначена за европейския пазар. „И боите, и шампоаните, и въобще продуктите, които използваме за косата си, трябва да са съобразени с мястото, където живеем, с климата и типичните за региона храни. Съветвам клиентите си да гледат дали козметичните средства са правени за Арабския свят, Америка, Европа или Азия.

Защото косите на типичните азиатки например са лъскави, най-често черни, и грижата за тях е много по-различна от тази на една афроамериканка например.”

-brr-

Истината е, че освен климата и менюто ни влияние на структурата и растежа на косъма може да окаже водата, с която мием косата си. Дали е варовита, как се пречиства и т.н. „Например, когато отидем в Барселона, започваме да си мием косата по същия начин, по който сме го правели и у нас, но още на следващия ден косата започва да пада в необичайно количество.

Причината е във водата”, сподели нашата събеседничка, която освен от свои клиенти знае това и от личен опит.

Да не забравяме и стреса в списъка с враговете на здравата коса. Всички знаем израза: „Да ти побелее главата от нерви”. Когато е на база стрес, побеляването е на петна. Честа последица от непрекъснатата ни напрегнатост е и косопадът. „При мъжете по-често се среща този проблем, но това е най-често хормонално обусловено. При дамите обаче тази дисхармония може да се реши с взимането на конкретни мерки. На пазара вече има достатъчно добри лекарства срещу косопад. Важното е да ги използвате правилно и да се доверявате на качествените продукти”, посъветва ни Мириана.

Тя наблегна и на грубата грешка, допускана от повечето хора, които използват продукти, които се грижат за косата, но не и за скалпа. „Ние, фризьорите, измиваме косата два пъти – веднъж, за да отмием мърсотията от косата, а после използваме продукт, който е подходящ за скалпа. Замислете се – себорея, пърхот са все проблеми на скалпа, който страда от неправилната грижа”, каза фризьорката.

Затова изборът на козметични средства не е за пренебрегване. „За съжаление масовите продукти, които са на пазара, не са най-доброто за косата ни. Те са широкоспектърни, т.е. подходящи са за повече хора. Нуждите ни обаче са различни”, обясни ни Мириана.
В много салони вече предлагат услугата „диагностика на косъма”, чрез която можем най-лесно да се ориентираме кои продукти са подходящи за нашата коса.

Ако пък такава процедура не е по джоба ви, доверете се на личния си фризьор, който не само ще ви посъветва, а ще ви разсее, може дори да ви развесели, но най-важното – ще ви накара да се почувствате малко по-щастливи и, разбира се, красиви.


Коментари