Публикация

Когато прекъсват нервните влакна

Когато не сте получили облекчение след лечение повече от две-три седмици, потърсете второ мнение.


Който е получавал стрелкащи като електрически ток болки в областта на лицето, знае колко са неприятни и колко трудно се преодоляват, ако не им се обърне внимание навреме. Често такива остри присвиващи болки се дължат на невралгия на троичния лицев нерв (б.р. - троичен нерв, защото има три клона - горен, среден и долен).

Невралгията на троичния нерв се изразява в пристъпи от силни пробождащи болки в един, два или в трите клона на нерва. В зависимост от това може да има сълзотечение от едното око, увисване на ъгълчето на устата и др.

Поставянето на диагнозата е относително лесно, но състоянието е много мъчително за част от болните. Често не може да се открие конкретна причина за страданието и в такива случаи то се определя като идиопатична невралгия (с неизвестна причина), за разлика от симптоматичната, която е много по-честа и се предизвиква от травми, инфекции, тумори, множествена склероза, разширени кръвоносни съдове (аневризми) и други конкретни болести, водещи до притискане или дразнене на ствола на нерва по неговия ход.

Пациентите с невралгия на нервус тригеминус (това е латинското наименование на троичния нерв) трябва да се консултират с много опитни невролози, които имат възможност да установят или да изключат успешно всички изброени повече или по-малко лечими причини, довели до тези болки при симптоматичната невралгия.

Лечението е сравнително трудно и невсякога е напълно успешно. Все пак класическото комплексно лечение с различни комбинации от карбамазепинов медикамент, аналгетици и антидепресанти е ефективно при над 70% от болните.

-brr-

В последно време в някои държави се прилага много успешно лечение чрез частична термокоагулация на коренчетата след сетивния ганглий. Чрез нагряване с радиочестотен генератор се блокира частично провеждането само на болковите рецептори, като се съхранява общата сетивност и болните не изпитват изключително неприятното изтръпване и липса на всякаква чувствителност след прилаганата доскоро алкохолизация на коренчетата на нерва. По-рядко се прибягва до неврохирургическо третиране, но и то невинаги е напълно успешно и болките рецидивират.

Друга често разпространена невралгия е междуребрената (интеркостална), която е относително по-рядка и се проявява със силни стрелкащи болки в междуребреното пространство на гърдите от едната или от двете страни. Част от пациентите с този проблем се насочват към спешната помощ със съмнение за инфаркт. Но опитният специалист може отлично да разграничи едното от другото състояние. Междуребрената невралгия може да се дължи на различни причини - травми, фрактури на ребрата или техните залавни за гръдния кош ставички, възпалителни процеси и други.

При болки в мускулите на гръдния кош се говори за интеркостална миалгия, която най-често е с вирусна генеза. Честа причина за междуребрената невралгия са различните херпесни инфекции и особено херпес зостер. Проблемът с лечението на самия херпес зостер вече е решен много успешно с конкретен антибиотик в острия период. Но често силните болки продължават два и повече месеца след преминаване на херпесния обрив по кожата, най-често при болни с хронични изтощителни заболявания или с отслабен имунитет вследствие на стрес и други фактори. Неврологът трябва да намери точния баланс между различните видове антидепресанти, аналгетици и някои по-нови лекарства от групата на антиконвулсантите.

Когато не сте получили облекчение повече от две-три седмици, потърсете второ мнение. Най-новите проучвания доказват изключително доброто повлияване на този особен вид болка от някои нови поколения антиепилептични лекарства и особено при комплексно лечение с няколко различни групи лекарства, витамини и нови препарати с невротропно действие.

Доц. д-р Борислав Герасимов, д.м.
•    Ръководител на Неврологичната клиника в Университетската болница “Света Анна” - София
•    Член на Американската академия по неврология
•    Национален експерт по невротравми към Европейската федерация по неврология
•    Национален консултант по спешна неврология към БМП и МЗ
•    Специализирал е многократно в САЩ, Великобритания, Франция, Австрия, Белгия, Германия, Канада и Чехия
GSM: 0888-56-56-88; дир. служебен тел.: 9759-170

" }-->

Коментари