Публикация

Болницата в Бургас се превръща в детска галерия

В детска художествена галерия се превръща от днес Първо педиатрично отделение на бургаската болница.


23 детски рисунки от проведения през юли благотворителен пленер „Деца рисуват за деца: Морето на моето детство” вече официално са притежание на МБАЛ- Бургас.

Представителката на организаторите Диана Йорданова от сдружение „Слънце и деца” тържествено връчи картините на прокуриста на болницата д-р Георги Матев. Именно нейна е идеята да въведе цвят, радост и живот в сивите болничните коридори чрез детски рисунки.

На 23 юли сдружението „Слънце и деца” и детската арт галерия „Де арт” събраха деца от пет школи, които рисуваха морето на своето детство, за да зарадват болните малчугани на Бургас. Рисунки с морета, кораби, миди и пясък украсиха тогава Морското казино и зарадваха очите на хиляди граждани, дошли да се докоснат до лятото през детските очи.

Картините са рамкирани от организаторите и са готови да бъдат показани за първи път в целия си блясък в МБАЛ Бургас. От болницата пък изразиха готовност да подобрят осветлението в коридорите, където ще бъдат изложени рисунките. Лекарите оценяват жеста на организаторите, защото смятат, че позитивното мислене и доброто настроение са важна част от успешното лечение  на малките пациенти.

Освен от детските отделения, г-жа Йорданова, която е и общински съветник, се заинтересува от проектите, по които работи МБАЛ- Бургас и трудностите, които ръководството на болницата среща при тяхното изпълнение.

Стана ясно, че дългоочакваната ин витро лаборатория вече е готова и скоро бургаските семейства с репродуктивни проблеми ще могат да правят изследванията си в родния град.

Коментари