Публикация

Нарушеното храносмилане налага преосмисляне на начина на живот

Чувството за препълнен корем при минимален прием на храна и течности е сравнително често срещано оплакване. Бързото засищане може да бъде проява на функционално смущение при иначе напълно здрави хора, възможно е да се дължи на някои психологически особености или на определени заболявания.


Обикновено децата, които се нахранват след третата лъжичка, се определят като „злояди”. Този проблем трябва да се решава с много търпение и такт и без робуване на максимата, че здрави са само пухкавите деца. Ако малкото е с нормална активност и в нормата за килограми, това, че според роднините е „слабичко”, не е особено тревожно. Единствено педиатърът може да прецени кога има реално недохранване и как то да се преодолее.

При тийнейджърите, особено при момичетата, често бързото засищане идва на психическа основа и е част от дискретно или по-сериозно хранително разстройство, дължащо се на борбата с мнимо или реално наднормено тегло. Тези психологически отклонения трябва да се установяват още в зародиш, за да им се противодейства, преди да са се превърнали в истинска анорексия.

Стресът и напрегнатото всекидневие често оформят т.нар. нервен стомах. Това понятие включва редица функционални смущения, които могат да доведат до липса на апетит, спазми и колики след минимален прием на храна, тежест, подуване, уригвания. За състоянието допринася хапването на крак с неподходящи сухи продукти, както и бързото поглъщане на недобре сдъвкана храна, с която в стомаха влиза и значително количество въздух.

Сред функционалните разстройства, които могат да причинят бързо засищане, е и синдромът на раздразненото дебело черво. При него лекарите не откриват никакви патологични изменения. Често обаче този проблем се преодолява трудно, защото е свързан с вегетативната нервна система. Налага се преосмисляне на начина на живот и на хранене.

-brr-

От заболяванията, които причиняват бързо засищане, най-често се среща гастроезофагеалният рефлукс. При него кисело стомашно съдържимо се връща в хранопровода, като предизвиква киселини, болка, дразнене, повръщане. Спазъм и стеснение на изхода на стомаха (пилора) също протича с невъзможност за поемане на обичайните количества храна.

Някои злокачествени заболявания могат да протекат с бързо засищане, затова, ако оплакванията продължават повече от седмица или се повтарят периодично, задължително се обърнете към личния лекар, който може да ви насочи и към гастроентеролог.
Когато става въпрос за функционално смущение, проблемът може да се преодолее с помощта на медикаменти, на препарати, съдържащи билкови екстракти, и с промяна в начина на живот и хранене.

Стресът трудно може да се избегне, но със сигурност трябва да си отделите поне половин час за хранене сутрин, обед и вечер. Закуската е задължителна дори в ранни зори да не ви се отваря устата. Зърнените каши, рохките яйца (от сигурен доставчик), киселото мляко и плодовете са прекрасно начало на деня. Избягвайте концентрираните сладки или солени храни, те по принцип засищат много бързо. На обяд е добре да се приема супа, месо или риба на скара или пара и задушени зеленчуци, а вечер паста с лек доматен сос, сандвич с обезсолено сирене, салата, чай. Като междинни хранения предпочитайте отново плодове и зеленчуци (без груба целулоза), както и малки количества ядки.

При бързо засищане обикновено се предписват лекарства от групата на прокинетиците, които улесняват движението на стомаха и червата, и ензимни продукти, подпомагащи храносмилането. При рефлуксна болест, гастрити и язви повишената киселинност се потиска със специфични медикаменти с различна сила според състоянието.

При подуване, тежест, метеоризъм и спазми в червата отлично действие имат препаратите на природна основа като Комфортекс, които са с меко действие, без странични ефекти. Те действат комплексно – намаляват образуването и задържането на газове в храносмилателната система, подобряват моториката на червата и разграждането на хранителните вещества, облекчават спазмите и коликите.

Коментари