Публикация

Какво не знаят жените

С гинеколога д-р Георги Коларов от „Майчин дом” разговаря Галина Спасова


Д-р Коларов, за много жени бялото течение е нещо като неразположение, което не е сериозно. Каква е честотата на това оплакване?
Бялото течение само по себе си не е болест, а симптом на някакво заболяване. Среща се при 60-70% от жените. Най-често е израз на възпалителни заболявания на влагалището, които не са безобидни и трябва да бъдат своевременно диагностицирани и лекувани. Макар и ежедневие за някои жени, то не бива да се подминава.

А може ли да бъде физиологично, временно и да отмине от само себе си?
В някои периоди от менструалния цикъл има усилване на бялото течение, както и поради възрастови промени. Например около овулация се увеличава количеството на цервикалната слуз и това води до увеличаване на влагалищното съдържимо, което може да протича понякога с леко бяло течение. При бременност поради повишеното кръвоснабдяване на малкия таз се увеличава влагалищното съдържимо, така че е възможно да има бяло течение и без да е симптом на някакво заболяване. Но е необходимо да се провери дали е физиологично, или има някаква инфекция.

Каква е ролята на влагалищната микрофлора за здравето на жената?
Влагалището е покрито с многослоен плосък епител, като в горните му слоеве клетките са богати на гликоген. Те се излющват в кухината на влагалището, в която се намират млечнокисели бактерии. Те разграждат този гликоген до млечна киселина, в резултат на което влагалищното съдържимо е кисело, като Рh е някъде от порядъка на 3 до 5-5,5. Поддържането на кисела среда е много важно, защото така се потиска развитието на случайно или при полов контакт попаднали във влагалището патогенни микроорганизми.

-brr-

Какво може да пропука тази природна преграда?
Този защитен механизъм може да бъде нарушен при използване на орални хормонални контрацептиви, при използването на вътрематочни средства. Физиологично може да има намаляване на Ph по време на кърмене, при антибиотична терапия е възможно медикаментът да потисне развитието на млечнокиселите бактерии. Рh не e константа. Например при момичетата преди пубертета Ph е по-високо, защото при тях няма млечнокисели бактерии. С навлизане в пубертета се увеличава количеството на естрогените и оттам се умножават клетките, съдържащи гликоген, появяват се млечнокисели бактерии, които поддържат ниско Ph в женския организъм по време на полово активния живот. С настъпване на менопаузата млечнокиселите бактерии отново изчезват поради  атрофични изменения в лигавицата на влагалището. Така че подходящо е специализираните гелове и сапуни да започнат да се използват от периода на пубертета до менопаузата.

Проблем ли е употребата на обикновен сапун?
Използването на каквито и да е неспециализирани сапуни, шампоани може да предизвика дразнене на лигавицата на външните полови органи и на входа на влагалището. Съветвам да се употребяват само предназначените за тази цел козметични средства, като, разбира се, и с тях не бива да се прекалява. Защото пък ежедневната им и дори по няколко пъти на ден употреба също може да раздразни лигавицата. Всекидневното измиване да бъде с обилно количество хладка вода, а на два-три дни веднъж да се използва специализирано козметично средство.

Какъв е терапевтичният отговор при нарушена микрофлора във влагалището?
При някои заболявания и състояния млечнокиселите бактерии намаляват, дори могат да изчезнат напълно. Затова е много важно да възстановим нормалната флора във влагалището, което става с помощта на специални гелове или свещички, съдържащи млечна киселина, или лечебни средства, съдържащи млечнокисели бактерии. Вторите имат по-добър ефект. Такъв препарат е например Лактажин, пробиотик под форма на влагалищни глобули. Всяка от тях съдържа 4 билиона млечнокисели бактерии. По една глобула в продължение на 10 дни възстановява нормалната флора на влагалището.

По време на бременност препоръчват ли се?
През бременността има потискане на имунитета на жената, тъй като плодът е един вид чуждо тяло, което трябва да бъде толерирано. Това улеснява развитието на влагалищни инфекции, появата на гъбички и др. Затова Лактажин е подходящо средство и в този период. При приемане на антибиотик също е добре да се приложат млечнокисели бактерии.

Коментари