Публикация

Акнето се обостря през есента

С д-р Катя Паскова, дерматолог, разговаря Кристина Пешина


Д-р Паскова, защо акнето се появява най-често при тийнейджърите?
Акнето е едно от най-често срещаните заболявания по принцип и в частност в дерматологията. То се характеризира с голямо разнообразие от форми и проявления при отделните хора, като засяга близо 85% от нас през определен етап от живота. Причината, поради която се среща в най-голяма степен в тийнейджърска възраст, е свързана с това, че през пубертета започва производството на андрогени (полови хормони), които стимулират мастните жлези да произвеждат себум (секрет на мастните жлези) в прекомерно количество.
Принципно акнето не се ограничава само в тази възраст, като при хората около 45 години в 5% от двата пола то все още се среща.

Какви са съвременните начини за лечение на акне?
Целта при лечението на акнето е да се предотврати образуването на комедони, болезнени и гнойни пъпки, както и да се редуцира възпалението. Поради това от значение са както локалната, така и системната терапия. Тъй като лечението по своята същност е по-скоро превантивно, ефектът започва да се появява сравнително бавно. Много важно е пациентите да са добре обучени как да се грижат за засегнатите зони особено по отношение на хигиената, както и да избягват чопленето на пъпките, тъй като това само засилва възпалението и риска от белези.
Наред с познатите лекарствени средства за локално и общо приложение задължителен елемент от терапията се оказват и редица методи – химически пилинг, противовъзпалителна терапия при активно акне с диоден лазер, фототерапия, фракционирана лазерна терапия за премахване на белези и други.

-brr-

Кои външни фактори оказват най-силно влияние върху акнето?
Факторите, които в най-голяма степен могат да провокират или влошат едно акне, са:
* Различни стилизиращи средства и гелове за коса, които причиняват акне на челото;
* Прекалено мазни и неподходящи за акнеичната кожа козметични средства;
* Продължителна употреба на локални или перорални кортикостероиди, които могат да доведат до локализирано или разпространено акне;
* Някои лекарства, особено от групата на антидепресантите, витамини, лекарства при епилепсия;
* При триене от тесни презрамки, колани, шапки, различни приспособления за спорт може да се получи акне на местата на травмиране;
* Прекалено разчопляне, стискане на акнеичните обриви благоприятства в немалка степен образуването на тъмни петна и белези;
* Прекомерно излагане на действието на слънчевите лъчи;
* Състоянията на стрес могат да повлияят върху нивата на някои хормони като кортизол и адреналин. Те от своя страна могат да влошат акнето. Нерядко се създава порочен кръг, тъй като самото акне стресира и депресира засегнатите.

Влияе ли се акнето от сезоните и налага ли се спазването на специален хранителен режим?
За всички видове акне има период в годината, когато най-често настъпва обостряне или се провокира появата му. Става въпрос за момента непосредствено след лятото и началото на есента. Това се дължи на влиянието на UV лъчите върху кожата. При посещаващите често солариуми това може да се случи във всеки един сезон. За да се предотврати или минимизира такъв рецидивид, е най-добре както да се избягва директното излагане на слънчево въздействие, така и да се употребяват слънцезащитни продукти.
Съществуват доста противоречия относно връзката на акнето с храната. Последните проучвания установиха все пак, че консумацията на храни с висок гликемичен индекс (газирани напитки, шоколадови изделия, бял хляб, много фабрично обработени храни) е в състояние да влоши акнето. Допълнително значение се отдава в последно време и на месните продукти, подлагани на допълнително хормонално влияние.
Препоръчително е да се храните балансирано и пълноценно, като за източник на въглехидрати ползвате храни с нисък гликемичен индекс, пълнозърнест хляб, паста, кафяв ориз, овесени ядки. Яжте на воля плодове и зеленчуци.

Коментари