Публикация

Безплатни консултации за алергия в цялата страна

Световната здравна организация прогнозира, че до 2050 година 50% от населението на земята ще бъде засегнато най-малко от една алергична болест.


Безплатни консултации за алергия в цялата страна ще бъдат организирани през октомври от Българското дружество по алергология. Това стана ясно на семинар за журналисти, организиран от дружеството. Градовете, които са включени в графика са София, Пловдив, Варна, Пазарджик, Плевен, Русе и Стара Загора.

Важно за тези консултации е, че при необходимост на пациентите ще бъде правена напълно безплатна кожно–алергична проба, уточни доц. Васил Димитров, председател на дружеството. Записванията започват от 26 септември 2011.

Световната здравна организация поставя алергията на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30 – 40% от европейците са алергични, число, което се е удвоило през последните 20 години.

15 – 20% от тези пациенти имат прояви на тежък алергичен ринит, който, ако не бъде лекуван, може да се усложни със синузит, носна полипоза, астма.

СЗО оценява, че до 2050 г. 50% от населението може да бъде засегнато най-малко от една алергична болест. Наблюденията са, че алергичните болести се увеличават в райони, които досега са били с ниска заболеваемост.

 

 

 

 
 

Коментари