Публикация

Не можем да свалим килограми само с хапче

„След рязко напълняване преди 4 години реших, че с разни добавки ще сваля килограми, но без да прекалявам във фитнеса (пусти мързел!) и без много голяма промяна в хранителните навици. Е да, ама не. Пила съм какво ли не, даже по едно време развих психическата зависимост – не можех да ям нещо, без преди това да съм пила някаква капсулка” – това споделя потребителка в интернет форум на тема „препарати за отслабване”.


Истината е, че много хора се чувстват като опитни мишки в безкрайната си борба с калориите, пробват какво ли не – от чайчета до таблетки. И резултатите не закъсняват. Друг е въпросът дали са положителни или отрицателни. Ето защо се обърнахме към Ивелина Кънева – магистър-фармацевт, за да ни разкаже малко повече за ефекта и проблемите, които могат да предизвикат подобни препарати.

„Твърде често се появява т.нар. йо-йо ефект и пациентите не само си възвръщат предишните килограми, но и наддават повече. Моя приятелка, която учи медицина, пък беше изпробвала хранителна добавка за топене на излишните мазнини, при което получи токсичен хепатит. Тя не е прецедент и хората трябва да бъдат много внимателни, за да не увредят черния си дроб, да не предизвикат някоя алергия и т.н.” Сред оплакванията след употребата на „умните препарати” са и болки в корема, запек, слабителен ефект, прилошаване.

Нашата събеседничка сподели опита си, че предимно жените са любителки на медикаменти и добавки към храната, предназначени за регулиране на теглото и за намаляване на излишните килограми. Все пак има и мъже, но силният пол повече разчита на спорта, отколкото на „вълшебните” капсули. Всъщност асортиментът от химично синтезирани, билкови и недотам натурални продукти за отслабване е огромен.

Има и такива, които стимулират редуцирането на теглото, подобряват обмяната на веществата, подпомагат имунните сили на организма и същевременно намаляват апетита. Съветът на магистър-фармацевта е да посягаме към тях едва когато сме опитали със спорт и физическо натоварване, както и с балансирано хранене, но не сме постигнали желания ефект. Ивелина Кънева обясни, че употребата им е неизбежна, ако съществува сериозна заплаха за здравето и е необходимо бързо сваляне на излишните килограми.

-brr-

Тогава се прилага медикаментозно лечение. Ето защо има разлика между лекарства за отслабване и хранителни добавки и помощни средства. „Първите се назначават от лекар, тях хората не могат да си ги купят без рецепта, а и не ги знаят, освен ако не са чели нещо в интернет. Масови са хранителните добавки, които се пият по определен начин. Съставя се програма и когато пациентът я съчетае с някакъв спорт, се появява и положителният ефект. Без физическа активност той ще е нулев” – уверена е нашата събеседничка. Естествено е, че мазнини не се горят без разход на енергия, т.е. не очаквайте, седейки вкъщи пред телевизора и похапвайки вкусно, да отслабнете с изпиването на едно хапче.


Самите производители от своя страна подчертават, че евентуалното действие на препаратите ще се появи след продължителна употреба, а сами се досещате, че цените им не са по джоба на всеки. Не можем обаче да сложим всички под общ знаменател, защото някои наистина дават доста добър ефект и разпределена по дни, сумата за закупуването им не излиза толкова голяма. Радослав Димитров, който е инструктор в столичен фитнес център, ни разказа, че хранителните добавки на утвърдените фирми са полезни, защото при тях няма странични ефекти, а горенето на мазнини се ускорява с поне 20-30%. Препоръчват се предимно на дамите, докато мъжете по-често пият добавки за увеличаване на мускулната маса.


Инструкторът изрично подчерта да се посъветваме със специалист, преди да предприемем каквото и да е, защото, ако попаднем на некачествен продукт, той може да повлияе много зле на здравето ни. „Такива препарати с неясен химически състав могат да предизвикат проблеми с нервната система, тъй като в тях има стимуланти” – предупреждава Радослав Димитров.

Специалистите са единодушни, че при всички случаи медикаменти за отслабване и хранителни добавки за регулиране на теглото не бива да се приемат постоянно. Трябва да се правят почивки, а теглото се поддържа със старите и добре изпитани методи – правилна хранителна програма, съчетана с редовни спортни занимания.

Коментари