Публикация

Борбата с детското затлъстяване трябва да започне още в утробата

Интервю с проф. Светослав Ханджиев, специалист по храненето, за проблемите с детското затлъстяване у нас.


Проф. Ханджиев е водещ специалист в областта на диетичното хранене и метаболитни заболявания. Има специализации по диетологичните проблеми на мастния метаболизъм във Франция. Член е на генералните съвети на Световната и Европейската асоциация за изучаване на затлъстяването, на Европейската академия на науките по хранене.

Председател е на Сдружението по здравословно хранене и храни, както и на Съюза на апитерапевтите в България. Под негово ръководство съвсем скоро ще започне реализирането и в страната ни на европейския проект „Диогенес”.

Пилотно, в рамките на тази инициатива, в няколко града вече стартира програмата „Здрави деца в България”, която има за цел да установи затлъстяването при подрастващите и да информира обществото, родителите и учителите как да предпазят младежите.

Проф. Ханджиев участва по темата със свой доклад и на провелия се в началото на септември в Несебър Втори международен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Проф. Ханджиев как растат нашите деца? Постоянно се говори, че затлъстяването е голям проблем и сред тях? Има ли статистика какви са реалните измерения на затлъстяването у нас?
Това е изключително голям проблем – както медицински, така и социален. Затлъстяването сред децата и юношите постоянно ескалира. Вече говорим за глобална епидемия от наднормено тегло.

Според Световната здравна организация в края на 2010 година  43 милиона деца под 5-годишна възраст са с наднормено тегло. В Европейския съюз над 22 милиона деца са с наднормено тегло и 5 милиона страдат от затлъстяване. Според данните от европейския проект „Диогенес”, България се нарежда сред първите 6 страни в Европа по разпространение на детското затлъстяване.

Изследване на Националния център по общественото здраве от 2008 година показва, че 200 хиляди деца в България са с наднормено тегло, а от тях 65 хиляди са със затлъстяване.  Същото изследване показва, че 30,6% от децата в първи клас са с наднормено тегло и 15,6% са със затлъстяване.

За последните 10 години се наблюдава 7,3 на сто увеличение на броя на децата в първи клас с наднормено тегло и този брой нараства всяка година.

Всичките тези цифри ясно показват, че цялото общество трябва да се ангажира с проблема. Защо обаче според Вас и семейството, и училището и всички ние допускаме това да се случва с нашите деца?
Липсва профилактика. Децата не се хранят здравословно, рационално. Трябва да е ясно на всички, че ако закъснее профилактиката, ако закъснее лечението на детското затлъстяване, то след това е много късно да се противодейства и се появява затлъстяването и при възрастните.

Появява се захарният диабет от тип 2, появяват се всички тези сърдечно-съдови заболявания. България е на първо място в света по смъртност от мозъчен инсулт.

На едно от първите места сме по смъртност и тежест на миокардния инфаркт. Трябва спешно да започнем с профилактиката на тези заболявания още в ранната детската възраст. Трябва да задействаме въвеждането на здравословен хранителен режим, на здравословен начин на живот, на повече движение.

Акцентът трябва да се постави и върху нещо изключително важно - върху вътреутробното развитие. Бъдещите майки трябва да знаят, че ако не искат техните деца да са дебели, болни от диабет, да страдат от високо кръвно и т.н., то тогава не бива теглото им по време на бременността да нараства повече от 16 кг. Това е много важно.

-brr-

Толкова рано ли трябва да се започне с профилактиката?
Това трябва да се знае. Майката е тази, която ще формира нагласите в детето и ще го научи да се храни правилно. Колко е по-дебело едно дете в най-ранните си години, толкова по-трудно е да отслабне след това.

Защо е така? Как го обяснява медицината?
Броят на мастните клетки се развива най-напред във вътреутробното развитие, после в детското развитие и накрая в пубертета. Затова едно затлъстяване при възрастен човек, възникнало след пубертета, се лекува много по-лесно и води до много по-малко усложнения, отколкото възникналото преди пубертета затлъстяване. Това е така, защото броят на мастните клетки вече е формиран и трудно можем да ги унищожим.

В коя възраст децата са най-склонни да пълнеят?

Според Европейската асоциация за изследване на затлъстяването най-голям е броят на затлъстелите във възрастта от 11 до 17 години, а това е много важна възраст.

Разбира се и преди това има доста дебели деца. Още преди да навърши 6 години детето трябва да усвои знания за това как правилно да се храни. Майка му трябва да му готви вкъщи.

Домашната храна е от изключително значение. Ние посетихме едно т.нар. елитно училище в София. В стола предлагаха пилешко със спанак, но се оказа, че децата не искат да ядат такива здравословни ястия, а отиват да си купят това, което им е вкусно. В повечето случаи за съжаление вкусното е доста вредно.

Дали последните наредби, промените в нормативната база, следенето на храненето в детските градини, които правителството въведе, ще помогнат?
Това е много добре. Много добре е, че има наредба. Но е много важно да има контрол.
Контрол за спазването на хранителния режим, контрол за качеството на хранителните продукти. В много от детските столови ние виждаме сирена с растителни мазнини, а това не е сирене. Не бива това да се случва.

Не можем да лишим децата дори от банички. Нищо лошо няма в една попара, например. Но истинска попара и истинска баничка... Важното е вкъщи детето да е закусило, а не майката да влачи на градина или училище едно сърдито, недоспало и незакусило дете. Трябва здраво да стъпим на традициите си, но да не изпускаме нещата от контрол.

-brr-

Скъпо ли е за стандарта на българското семейство здравословното хранене?

Вижте, колкото и да е скъпо, то трябва да е здравословно. Не може един хранителен продукт, особено за деца, да не е здравословен.

А как ще си позволят в тази криза училища и градини да зареждат здравословни храни, за които всички знаем, че са доста по-скъпи?
Това лекарите не можем да преценим, нито да решим проблема. Аз мога да кажа какво трябва да се направи. Млякото щом не е достатъчно качествено, означава, че трябва да се санкционират производители и доставчици. Но тава е ролята на държавата.

Започвате масово изследване на детската затлъстялост. Програмата е част от европейския проект „Диогенес”. Какво очаквате да постигнете?
Очаквам да се обединят усилията на специалисти, производители на храни, институции и медии за една по-добра профилактика на затлъстяването и наднорменото тегло.

Предстоят проучвания и изследвания. Ще се определи мастният състав, индексът на телесната мазнина у децата. Ще има и широка възпитателна програма и за децата, и за учителите, и за родителите и педиатрите дори. Програмата ще продължи пет години. Тя носи името „Здрави деца в България“. Тя вече стартира.

Първо започваме с община Триадица. Включени са Монтана, Панагюрище. Живот и здраве ще стигнем и до Пловдив. Програмата е на базата на една голяма европейска инициатива, която вече върви в Белгия, Франция и Румъния.

Ние използваме утвърдените норми на европейското здравно законодателство. Такова нещо се прави за първи път у нас и аз съм Национален координатор на България за този голям проект и съм председател на научния съвет, който ще контролира реализацията на тази инициатива. Надявам се всички заедно да постигнем успех, защото децата са нашето бъдеще и здравето им трябва да е национален приоритет.


Коментари