Публикация

Когато косата се депресира...

През есента косата ни пада повече от обичайното, но това не е повод да изпадаме в паника, а сигнал, че трябва да се погрижим за нея.


Както на целия ни организъм, ниските температури влияят негативно на здравето и красотата на косата. За да я спасим от есенната депресия, ви предлагаме съветите на трима професионални фризьори.

Не използвайте домашни маски
Григори Кюлев – Гого

Падането на косата е естествен процес, който се дължи на факта, че косата се сменя. В порядъка на 3-5 години един косъм извървява жизнения си цикъл. В джобчето му се образува ново коренче с фино малко косъмче, което избутва целия стар косъм, който пада заедно с корена. При опадането на повече на брой косми човек се плаши. Понякога наистина се ускорява този процес.

Случва се с бременни жени заради промените в тялото им. Косата пада изведнъж, но на нейно място израства нова. Така че проблемът с падането на косата съществува единствено тогава, когато не се появява нова. А това може много лесно да се установи, ако виждате, че пътят по средата на главата от тъничък е станал широк.

Косата е подложена на всякакви физически влияния, особено през лятото. Освен това всеки ден я разресваме, слагаме шампоани, балсами, сушим я, третираме я с преса, маша, спим върху нея, боядисваме я. За да бъде здрава и да изглежда добре, трябва да се грижим за нея, като на два-три месеца я подстрижем и й придадем нова линия.

Съвременната индустрия предлага много различни видове продукти за подхранване в зависимост от това какъв тип е косата. Има за естествено къдрави, за накъдрени, боядисани коси, с кичури... за всеки проблем е измислен точният продукт. В този смисъл да се подхранва косата е лесно, защото човек може да избере точно това, от което има нужда.

От друга страна пък, бих посъветвал читателите да не използват домашни маски, които са чули, че много добре действат, независимо какви са съставките, защото, ако едно нещо може да бъде полезно за един тип коса, за друг да е съвсем неподходящо. Още повече че домашните рецепти се предават от уста на уста и се променят многократно. Човек по-скоро може да обърка нещо, отколкото да се справи с конкретен проблем.

Когато избирате фризьор, бъдете прецизни, защото има хора, които си разбират от работата, и други, които не са така вещи в занаята. Най-добрите коафьори ще ви дадат и най-точните съвети как да поддържате косата си.

Във времето, в което ни заливат негативни новини и емоции, искам да пожелая на читателите ви да бъдат позитивно настроени и независимо от това какво им разваля настроението и с какви проблеми се сблъскват ежедневно да се обръщат към това кътче в себе си, в което има усмивка, самоирония и малко щастие.

-brr-

Всяка диета се отразява негативно
Ангел Василев

В началото на есента косата започва да пада, изтощена от слънцето и малко занемарена през лятната почивка. Затова през този сезон трябва да полагаме малко по-голяма грижа. Аз съветвам моите клиенти да ползват ампули за подхранване, маски, балсами, витамини. Всяка коса е различна и повечето ни клиенти знаят кой продукт е подходящ за тях.

Хората трябва да се грижи за косата си, но само с едно нанасяне на маска няма да стане. Дори най-безобидната диета, приложена при жените, се отразява на състоянието на косата, ноктите и кожата. Липсата на витамини може да увеличи косопада през есента.

Мъжете живеят по-напрегнат живот и при тях падането на косата е по-интензивно на челото. Ако навреме се започне лечение, косопадът при тях може да се замрази чрез ампули и козметика. Но всяка пролет и есен трябва да се правят по-сериозни процедури.
Вкъщи сменяйте често шампоана, с който се миете. Ако го използвате продължително време, той престава да въздейства.

Ако дамите ходят два пъти в седмицата на сешоар при фризьор, това няма да увреди косата. Звучи странно, но късата коса при жените по-трудно се поддържа, защото почти всекидневно трябва да се суши и да й се придава форма. Няма как да се върже или да се постави диадема. Честото ходене на фризьор е за препоръчване, защото, ако имате проблем, коафьорът ще го забележи и ще ви посъветва какво да правите. Ако нямате възможност да ходите всяка седмица, правете го поне веднъж месечно.

За мен пърхотът е по-голям проблем, защото човек трябва цял живот да полага грижи за косата и скалпа. Има различни шампоани за пърхот, които, както вече казахме, също трябва да се сменят непрекъснато. При мъжете пърхотът е по-лош, защото косата е къса и той пада по дрехите. При жените той се скрива от дългата коса и те не обръщат толкова внимание, затова при тях може да достигне по-тежък стадий.

-brr-

Най-важна е правилната грижа
Марин Хубенов - Мърфи

След лятото косата има нужда от сериозно подхранване, тъй като слънцето и морската вода са я изтощили, тя е загубила блясъка и еластичността си, затова е необходимо да се направят възстановяващи процедури. Всички по-големи фирми произвеждат продукти за интензивно подхранване и възвръщане на блясъка. Косата има нужда от хидратираща и заздравяваща терапия.

Всяка дама може да си направи маска на косата вкъщи, но във фризьорските салони ние разполагаме със специални ампули, които ударно възстановяват структурата на косата. Те се нанасят с ръка чрез масажни движения или преса с инфраред и ултразвук, която катализира самия процес на подхранване и спомага за дълбоко проникване на съставките в косъма.

Може да се използва и обикновена преса на по-ниска температура, която да загрее леко самия продукт. Тук говорим за терапия на подхранване, която се прилага преди подстригване и оформяне на прическата.

Всички клиенти трябва да знаят, че през есента се забавят темповете на растеж и започва косопад – един напълно нормален процес. В този период трябва да прилагаме ампули против косопад. Ако той продължава месец и половина, чрез ампулите може да се намали този период и да падне по-малко коса.

Подстригването няма значение за косопада, освен ако дългата коса не се опъва прекалено силно, тогава умишлено може да се причини косопад. Подстригването на късата коса няма да ограничи косопада, затова е по-добре да се доверим на продуктите, предназначени за тази цел.

При мъжете косопадът най-често е наследствен, затова грижата за косата се прави със специални продукти. Като се прибави косопадът през есента, стават две причини, заради които трябва да се взимат мерки. Има продукти, предназначени за мъже. Те са по-лесни и по-бързи за нанасяне. Вече има гелове за чувствителен скалп, които са стилизиращи продукти и предпазват от пърхот.

В домашни условия трябва да щадим косата си по следния начин: когато я подсушаваме с хавлия, не трябва да я трием, изсушаването със сешоар става, като преди това сме нанесли термоактивни продукти, които да предпазят косата от високата температура.
Без сешоар във фризьорския салон не можем да направим прическа, а и съвременните уреди имат допълнителни екстри – йонизиращ ефект, турмалин и др., които предпазват косата и активират използваните продукти.

Технологиите са напреднали и при боите за коса. За предпочитане е да избираме нискоамонячна боя, дори амонячните са вече доста щадящи косата. Въпросът е до каква степен искаме да променим цвета. Има вече безамонячни бои, които могат да изсветляват косата до три тона, има такива, които могат да покриват бели коси до 100%. Най-важното, за да бъде здрава и красива косата, е тя да се третира правилно както от фризьора, така и от самите клиенти в домашни условия.

Коментари