Публикация

Безплатни консултации за алергии

Световната здравна организация прогнозира, че до 2050 година 50% от населението на Земята ще бъде засегнато най-малко от една алергична болест.


Безплатни консултации за алергия в цялата страна ще бъдат организирани през октомври от Българското дружество по алергология. Това стана ясно на семинар за журналисти, организиран от дружеството. Градовете, които са включени в графика, са София, Пловдив, Варна, Пазарджик, Плевен, Русе и Стара Загора.

Важно за тези консултации е, че при необходимост на пациентите ще бъде правена напълно безплатна кожно-алергична проба, уточни доц. Васил Димитров, председател на дружеството. Записванията започнаха от 26 септември.

Световната здравна организация поставя алергията на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30–40% от европейците са алергични, число, което се е удвоило през последните 20 години.

15–20% от тези пациенти имат прояви на тежък алергичен ринит, който, ако не бъде лекуван, може да се усложни със синузит, носна полипоза, астма.

СЗО оценява, че до 2050 г. 50% от населението може да бъде засегнато най-малко от една алергична болест. Наблюденията са, че алергичните проблеми се увеличават в райони, които досега са били с ниска заболеваемост.


Коментари