Публикация

Стоматолози ще лекуват сънна апнея по нов метод

Български стоматолози ще се обучават как да лекуват сънна апнея по нов метод по време на най-мащабния дентален форум в Източна Европа, Sofia Dental Meeting, който започна днес в София.


Форумът бе открит от председателя на Българския зъболекарски съюз -  д-р Борислав Миланов.
Един от създателите на новия за България метод за лечение, американецът д-р Джеймисън Спенсър, пристига у нас, за да преподава на българските специалисти.

Той ще ги обучи как да изработват специфични апарати, които пациентите да поставят в устната си кухина по време на сън. Апаратът представлява пластмасова пластина, която придвижва долната челюст напред, отваря въздухоносните пътища и по този начин регулира дишането и не позволява хъркане. Изработва се индивидуално за всеки пациент, според особеностите на неговата челюст.

Това лечение е ефикасно в случаите, при които причината за сънната апнея е незначителна.
25% от хората до 35-годишна възраст и 90% от хората над 60-годишна възраст хъркат по време на сън. За 5% от тях това е симптом, че страдат от така наречената сънна апнея, нарушение на дишането по време на сън.

Обучението е един от 30-те практически курса, които ще се проведат по време на Sofia Dental Meeting. Освен тях програмата на четвъртото издание на форума включва над 40 лекции, 10 клинични демонстрации и 7 дискусионни панела. Близо 30 светила в световната стоматология пристигат специално у нас, за да обучат около 700 български специалисти на най-новото в зъболечението.

Коментари