Публикация

Инициативи в Световния ден на сърцето

„АстраЗенека” България за единадесета поредна година отбеляза Световния ден на сърцето с некомерсиална кампания за повишаване информираността за рисковете от сърдечно-съдови заболявания.


Гражданите, желаещи да измерят кръвното си налягане и холестерол, имаха възможността да го направят в специално обособения за целта пункт пред Народен театър „Иван Вазов”.
 
Ежегодната кампания има за цел повишаването на обществената информираност относно начините на превенция и контрол на риска от сърдечно-съдови болести.

В България 67,5 % от смъртните случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания, в това число и инфаркт, сочат последни данни на НСИ. Възрастовата граница за настъпване на първи сърдечно-съдов инцидент намалява. Голяма част от смъртните случаи, дължащи се на сърдечно-съдови заболявания, могат да се предотвратят, стига хората да следват няколко прости принципа за превенция – здравословна диета, физически упражнения и въздържане от тютюнопушене.

Тази година инициативата подкрепиха Христо Мутафчиев, Председател на Съюз на българските артисти, и актьорите Красимир Ранков, Дарин Ангелов и Биляна Петринска, които измериха своите показатели на пункта пред театъра.
 
Въпреки че събитието се състоя в делничен ден, повече от 200 столичани се възползваха от възможността да измерят кръвното си налягане и холестерол.

И тази година освен основната активност, беше обособена и специална шатра за най-малките. Там те дадоха воля на своята креативност, рисувайки картини с пръсти на тема „Нарисувай ми сърце”.

Варненци също имаха възможност да измерят кръвното си налягане и холестерол в специално обособения за целта пункт, разположен на Централния площад пред „Валентина”. Своите показатели измериха и официалните гости на събитието –  Даниела Димова, директор на Театрално-музикалния продуцентски център  - Варна, проф. Пламен Марков, както и актьорите от Варненския театър Стоян Радев, Михаил Мутафов, Даниела Викторова и др.
 
В интервю по случай Световния ден на сърцето доц. Николай Рунев, кардиолог от УМБАЛ „Александровска” и член на УС на ДКБ, сподели тревожните резултати от наскоро проведеното в България проучване CEPHEUS, което установи, че българите лекуват неефективно високия си холестерол.

-brr-

В проучването участват 2500 пациенти, които са лекувани  с  медикаменти за намаляване на холестерола минимум три месеца. Близо 53% от изследваните пациенти се определят като високо рискови за сърдечно-съдов инцидент. Въпреки че тези пациенти приемат лечение за понижаване на холестерола, лабораторното изследване показва, че над половината от тях не постигат препоръчваните стойности на „лошия” холестерол.

Като част от проучването е проведена анкета с лекари и пациенти, която изследва причините за непостигане контрол на холестерола. Резултати изтъкват значението на няколко фактора, които определят успеха на лечението, а именно:

- доброто познаване от лекаря на Европейските препоръки за контрола на сърдечно-съдовия риск.

- информираността на пациента за поставените цели на лечението.

Оказва се също, че пациентите, при които е поставена диагноза исхемична болест на сърцето, в по-голяма степен поддържат холестерола си в препоръчваните стойности.

Интересен факт е, че лекарите са твърде консервативни: Въпреки че висок процент от пациентите не постигат препоръчваните нива на холестерола, те не са склонни да променят предписания липидопонижаващ медикамент или да повишат дозата му.

„АстраЗенека“ е инициатор на отбелязването на първия Ден на сърцето в България като глобален партньор на СЗО и ежегодно реализира кампании в подкрепа на превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. Компанията има над 40-годишен опит в областта на кардиологията и е лидер в производството на бета-блокери, за което част от научните й открития са удостоени с Нобелова награда.



 

Коментари