Публикация

Хапва ви се люто? Тялото ви иска да ви каже нещо

Хранителните ни предпочитания говорят не само за навиците и традициите, приети в семейството ни, но и за здравословното ни състояние.


Какво иска да „сподели” собственият ни организъм, когато започне да ни привлича един или друг вкус?

Сладко
Влечението към нещо сладко може да бъде сигнал за нервно и умствено пренапрежение. Глюкозата активно участва в изработването на хормона на стреса – адреналин, и е основен доставчик на енергия за главния мозък.

При стрес захарта се изразходва по-бързо от организма и затова се нуждаете от нови попълнения. В такава ситуация да хапнете нещо сладко не е грях. Най-добре да се ориентирате към натурален шоколад.

Натрапчивата идея за нещо сладко може да е признак за развиващ се захарен диабет. Ако това състояние продължава дълго време, трябва да се обърнете към специалист, ендокринолог. Особено, ако ви мъчи и жажда и апетитът ви е повишен.

Лютиво
Обожавате мексиканска кухня, а лютивите чушки ги хапвате като семки? Това може да означава, че имате „ленив” стомах, който бавно преработва храната и се нуждае от помощ. Точно това е работата на пикантните подправки – стимулират храносмилането. При нарушения в липидния обмен също се наблюдава потребност от нещо по-люто.

Пикантното меню помага за извеждането на мазнините от организма, в това число и на лошия холестерол. По този начин се прочистват кръвоносните съдове. Стомахът обаче може да пострада, ако лютивата атака го завари празен.

Солено

Ако храната непрекъснато ви се струва недосолена, а при вида на студено пушена риба ви потичат лигите, може би имате проблем с пикочо-половата система – цистит, простатит или нещо друго. Влечението към солено може да означава и понижен имунитет.

Прясно
Необходимостта от такава храна нерядко възниква при гастрит или язва на стомаха с повишена киселинност, при запек, както и при проблеми с черния дроб и жлъчката. Прясната храна действа като слабително средство, успокоява стомаха.

Ако всякаква храна ви се струва прясна, безвкусна, при това настроението ви продължително време е лошо, чувствате се без сили, може да става въпрос за депресия, съпроводена с нарушения във вкусовите възприятия.

Кисело
Нерядко неудържимото желание да хапнете нещо кисело се дължи на гастрит, при който стомашният сок е с понижена киселинност. При простуда и повишена температура киселото питие – чай с лимон, облекчава, тъй като притежава охлаждащи свойства и възбужда апетита.

Горчиво
Това е сигнал за затлачване на храносмилателната система или, че болестта не е долекувана и организмът се намира в състояние на интоксикация. Препоръчват се разтоварващи дни и очистителни процедури.

Стипчиво
Ако изведнъж ви се прииска да сложите в устата си нещо стипчиво, значи защитните сили на организма ви отслабват. Продуктите с такъв вкус помагат за деленето на клетките на кожата, затова подобряват цвета на лицето и са добро средство за бързо заздравяване на рани, спират кръвотечение. Но стипчивата храна сгъстява кръвта, което може да бъде опасно при хора с варикозни вени, хипертония или сърдечно-съдови заболявания.

Коментари